Liekninantis diržas tik 15 Lt !
dietuklubas
Iki vasaros liko...

7 dienų citrinų dieta

Kaip didžiosios žvaigždės, tokios kaip Heidi Klum ar Jenifer Aniston išlaiko tokio gražią figūrą ir dar be to nepraranda sveiko spindesio? Tikėtina, kad ir jos laikosi žymiosios citrinų dietos. Kodėl citrinų? Todėl, kad citrinos gali turėti stulbinantį poveikį svorio netekimui, tad jei nori būti gyvyginbesnė, pašalinti organizme susikaupusius toksinus, atsikratyti nereikalingų kilogramų ir švytėti ne tik akimis, bet ir kūnu, pabandyk pasilaikyti būtent citrinų dietos. Tam prireiks savaitėlės, per kurią išvalysi organizmą ir pakrausi savo „beterijas“. Detoksikacijos privalumai- prieš pradėdama laikytis dietos, iš kūno turėsi pašalinti susikaupusius toksinus, kurie stabdo virškinimo sistemos darbą. Tai tikrai nereiškia badavimo. Toli gražu ne, nes badavimas tavo kūną priverčia kaupti dar daugiau nereikalingų „šiukšlių“. Taigi visą dieną valgyk daug natūralių produktų, skatinančių detoksikacijos procesus ir gerk daug vandens, kuris padės toksinams pasišalinti. Norėdama  pagreitinti šį procesą, iš šviežiai išspaustų 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, 300ml filtruoto vandens ir arba 2 valgomųjų šaukštų klevų sirupo arba cinamono lazdelės ir kajeno pipiro gabalėlio pasigamink limonadą ir kambario temperatūros gerk visą dieną. Taip pat gali gerti žolelių ar vaisines arbatas ir valgyti daržovių sriubą. Detoksikacijos dienos pabaigoje turėtum jaustis lengva ir energinga ir būti praradusi nuo 500g iki 1kg svorio (priklausomai nuo svorio ir kūno sudėjimo).

Sekmadieninės detoksikacijos meniu :

Rytinis gėrimas (7:30): Stiklinė limonado.

Pusryčiai (8:00): Vaisių salotos (braškės, avietės, gervuogės, mėlynės, vyšnios). Obuolys, kriaušė, natūralus jogurtas ir sauja nesūdytų, nekepintų migdolų.

Rytinis užkandis: Stiklinė limonado. Bananas. Sauja saulėgrąžų ar moliūgų sėklų.

Priešpiečiai: Pupelių ar lęšių salotos su citrina, actu ir aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus padažu.

Popietės užkandis :Stiklinė limonado. Agurkas, ridikėliai ar salierai arba sauja džiovintų vaisių

Vakarienė :Ant grotelių kepta žuvis su citrina. Garuose virtos daržovės.

1 valanda iki miego: Stiklinė lengvai pašildyto ar karšto limonado.

Taigi sekmadieniui tiek. Dabar jau metas pradėti laikytis dietos.

Pirmadienio tikslas – „užvesti“ savo virškinamosios sistemos darbą. Pagrindinė užduotis – gerti didžiulius kiekius vandens su citrina nuo pat tos minutės, kai pakilsi iš lovos. Kodėl citrina? Dėl to, kad kaip ir vanduo, citrina išjudina virškinamosios sistemos darbą ir padeda iš žarnyno pasišalinti toksinams. Citrina taip pat yra natūralus apetito slopiklis. Taigi, kai tik pirmadienio rytą pakilsi iš lovos, išgerk stiklinę ką tik šviežiai spaustų citrinų sulčių, sumaišytų su filtruotu karštu vandeniu. Lygiai taip pat ir visą dieną stenkis gerti kiek įmanoma daugiau tokio gėrimo – taip nuslopinsi apetitą. Su savimi nuolat turėk butelį, į kurį telpa 6-8 stiklinės tavo pasiruošto gėrimo.

Pirmadienio meniu :

Gėrimas tik atsikėlus :Citrinų sultys su karštu vandeniu.

Pusryčiai: Dubuo vaisių salotų, jogurtas ir 2 valgomieji šaukštai avižų. 300ml natūralaus arba sojų pieno.

Užkandis: 8 nesūdyti migdolai. Stiklinė šviežiai spaustų sulčių, atskiestų vandeniu.

Priešpiečiai: Namie pagaminta daržovių sriuba. Sumuštinis su tamsia duona, apteptas sūriu.

Užkandis: 2 avižiniai paplotėliai .Keli vyšniniai pomidorai su dideliu šaukštu varškės.

Vakarienė :Ant grotelių kepta žuvis, vištiena ar tofu su citrinų ir alyvuogių aliejaus padažu (3 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių ir skiltelė česnako) Žalios lapinės daržovės, paskrudintos su sezamo sėklomis. Persikai, virti su cinamonu. Citrinos sultys su karštu vandeniu

Antradienio tikslas – deginti riebaliukus. Energijos suteikiantis ir imuninę sistemą stiprinantis vitaminas C yra vienas iš efektyviausių maisto medžiagų, skatinančių riebalų deginimą ir svorio kritimą. Daugiausia vitamino C randama vaisiuose ir daržovėse, kurie turi mažai kalorijų, daug ląstelienos ir yra puikūs lieknėjimo sąjungininkai. Kartu su tuo pačiu kasdieniniu gėrimu su citrinų sultimis, šią dieną pasistenk suvalgyti ne mažiau, nei 5 vaisių ir daržovių porcijas. Siekdama kuo geresnių rezultatų, vaisius maišyk su grūdais, nevalgyk šaldytų ar konservuotų vaisių ir daržovių ir užkandai, kai jau būsi alkana, rinkis džiovintus vaisius.

Antradienio meniu :

Gėrimas tik atsikėlus: Karštas vanduo su citrinos sultimis.

Pusryčiai: 1 ant silpnos ugnies be lukšto virtas kiaušinis. 2 riekės rupių miltų paskrudintos duonos, plonai apteptos sviestu ir 1 ant grotelių kepto pomidoro skiltele. 300ml sojų ar natūralaus pieno

Užkandis: 2 švieži ar džiovinti abrikosai. Keli nesūdyti žemės riešutai. Sultys, pagamintos iš citrinų, obuolių ir rėžiukų (rėžiukai – specifinio skonio prieskoniniai vaistiniai augalai, augantys upių, upelių krantuose, kartais tekančiuose vandenyse).

Priešpiečiai: Po 3 valgomuosius šaukštus sviestinių pupelių, sėjamųjų avinžirnių ir daržinių pupelių, sumaišytų su pomidorų, žaliųjų pipirų ir citrinos sulčių padažu. Rupių miltų bandelė. Didelė lėkštė žalių salotų su laiškiniais česnakais. 1 kivi vaisius.

Užkandis :1 avižinis paplotėlis, varškės sūris ir braškės.

Vakarienė: Daržovių troškinys (pomidorai, sėjamieji avinžirniai, špinatai, bulvės, razinos ir nesijotų miltų ryžiai) .Ant grotelių keptas bananas su 2 kvadračiukais ištirpinto juodojo šokolado.

Pagrindinis trečiadienio tikslas – sureguliuoti kraujyje esantį cukraus kiekį. Kodėl reikia tą daryti? Nes tai vienas iš veiksmingiausių būdų svoriui numesti. Jeigu tavo kraujyje esantis cukraus kiekis yra pernelyg mažas ar pernelyg didelis, greičiausiai tu, norėdama jaustis gerai, daug valgai, o tas cukrus, kurį tu suvartoji, organizme virsta riebalais. Norėdama, kad taip nebūtų, valgomą maistą pašlakstyk 1-2 šaukštais citrinų sulčių ar tiesiog citrinų sulčių įmaišyk į gaminamą maistą. Kaip ir actas, citrinos sultys cukrų pamažu išskirsto po kraują. Norėdama sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kiekvieno valgio metu valgyk baltyminio maisto (baltymai stabdo angliavandenių ir riebalų susiskaidymą), valgyk reguliariai, nepraleisk pusryčių ir kai tik gali, valgyk ryžius, rupių miltų duoną bei ankštinius augalus, taip pat daug ląstelienos turinčius produktus – vaisius, daržoves ir viską iš neskaldytų grūdų.

Trečiadienio meniu:

Gėrimas prabudus :Karštas vanduo ir citrinos sultys.

Pusryčiai: Avietės ir braškės, sumaišytos su 2 valgomaisiais šaukštais avižų ir 300ml pieno. Nektarinas.

Užkandis: Vaisių salotos su citrinos sultimis. 300ml natūralaus ar sojų pieno.

Priešpiečiai :Karštos džiovintų pupelių salotos. Rupių miltų bandelė su plonu sluoksniu sviesto. Natūralus jogurtas.

Užkandis: 1 valgomasis šaukštas saulėgrąžų. Nedidelė vynuogių kekė.

Vakarienė: Lašišos filė su citrinos sultimis, kepta orkaitėje su įvairiomis virtomis daržovėmis. Mažas samtelis šokoladinių ledų su smulkintais riešutais.

 

Ketvirtadienio tikslas – mažiau cukraus, daugiau angliavandenių. Cukrus skatina insulino gamybą ir skatina apetitą kaloringam maistui, tokiam kaip šokoladai, saldainiai ar sausainiai. Jis taip pat skatina riebalų kaupimąsi ir apsunkina kepenų darbą, o dėl to sutrinka virškinimo procesas. Jeigu tau yra būtina cukraus „injekcija“, nevalgyk vien šokolado ar pyragų – gali rinktis ir rupių miltų duoną, ryžių pyragus ar avižų sausainius. Atmink, kad apdorotas/perdirbtas maistas turi tokį patį poveikį kaip ir cukrus, tad venk jo kaip maro. Vaisiuose taip pat daug cukraus, todėl rinkis keletą graikinių riešutų, migdolų ar sėklų kartu su vaisiais, kad jų poveikis nebūtų toks stiprus. Visi šaldikliai taip pat didina poreikį cukrui, tad vietoj jų rinkis klevų sirupą ar medų – juose gal ir yra daugiau kalorijų, tačiau jie tikrai žymiai sveikesni produktai.

Ketvirtadienio meniu:

Gėrimas prabudus: Karštas vanduo su citrinos sultimis.

Pusryčiai: Bananinis kokteilis (300ml natūralaus ar sojų pieno suplakti/sutrinti su 1 natūraliu jogurtu, 2 mažais bananais ir 1 valgomuoju šauktu razinų) 1 paskrudintos neskaldytų grudų duonos riekelė, aptepta plonu sviesto sluoksniu.

Užkandis: Sėklos ir džiovinti vaisiai.

Priešpiečia:i Bulvė su lupena ir maža skardinė pupelių. Didelis indas salotų su šiek tiek tarkuoto .Kriaušė arba persikas.

Užkandis: Daržovės pagamintu hummus‘o padažu (graikiškas padažas, gaminamas iš avinžirnių, citrinos, sezamo sėklų pastos ir česnako) .

Vakarienė: Įdaryta paprika: 4 valgomieji šaukštai basmati ryžių, 2 valgomieji šaukštai riešutų, pjaustyti česnakai, vyšniniai pomidorai ir 60g fetos sūrio – viską sumaišyti ir patroškinti. Papriką perpjauti pusiau ir kiekvieną pusę gausiai prikimšti daržovėmis) Keptas obuolys, pabarstytas cinamonu ir aplietas klevų sirupu

Penktadienio tikslas – įsisavinti geruosius riebalus. Riebaluose yra daug kalorijų (1g riebalų gali  būti 9kcal), tačiau gerieji riebalai yra būtini tavo organizmui. Iš tiesų net 25% kasdienių kalorijų reikėtų gauti iš riebalų. Jei laikysies dietos su mažu riebalų kiekiu, gali pajausti, kad ima stipriai svyruoti nuotaika, oda darosi nebe tokia graži, kamuoja sąnarių skausmai ir be abejonės – padidėja svoris. Jei vartosi geruosius riebalus, labai tikėtina, kad svoris nukris, nes gerieji riebalai lėtina cukraus įsisavinimą į kraują.Idealiu atveju, 20-25% tavo dietos metu vartojamo maisto turėtų sudaryti gerieji riebalai, gaunami iš riešutų, sėklų, riebios žuvies,  rapsų bei graikinių riešutų aliejaus bei aukštos kokybės alyvuogių aliejaus. Taip pat stenkis sumažinti ne tokių sveikų riebalų suvartojimą (tokie riebalai „gyvena“ pieno produktuose, svieste ir mėsoje). Riebią žuvį valgyk bent du kartus per savaitę bei nepamiršk riešutų ir sėklų (migdolų, graikinių riešutų, moliūgų bei linų sėklų) kiekvieno užkandžio metu.

Penktadienio meniu:

Gėrimas prabudus: Karštas vanduo su citrinos sultimis.

Pusryčia:i Kietai virtas kiaušinis ir pomidoro riekelė ant riekelės ryžių duonos. 6 avietės.

Užkandis :Sauja riešutų. 300ml sojų pieno.

Priešpiečiai: Agurkas ir pakepta lašiša. Jogurtas.

Užkandis: Persikas .Sauja razinų. Sauja saulėgrąžų.

Vakarienė: Tuno ir saldžiųjų kukurūzų pasta. Vaisių piurė ir džiovinti vaisiai

Šeštadienio tikslas – valgyti natūralų maistą. Tai reiškia valgyti kuo daugiau maisto produktų iš rupių miltų ir neskaldytų grūdų. Neskaldytuose grūduose, kviečiuose ir rupiuose miltuose yra gausu maistingų medžiagų, kurios yra būtinos sveikatai ir svorio metimui. Šiose medžiagose nėra jokio cukraus bei dirbtinių medžiagų, kurios stabdo maisto įsisavinimą, apkrauna kepenis ir organizmui neleidžia deginti riebalų. Šią dieną reikia vengti bet kokio rafinuoto ir apdoroto maisto. Valgyk tik neskaldytų grūdų maisto produktus, neskaldytų kviečių makaronus, ryžius, duoną ir košes. Naudodama šviežius produktus pasigamink sulčių ir jei gali, valgyk natūralius produktus, nes juose jei ir yra, tai labai mažai cheminių medžiagų.

Šeštadienio meniu :

Gėrimas prabudus: Karštas vanduo su citrinų sultimis.

Pusryčiai :Šviežių daržovių salotų dubuo. Natūralus jogurtas su 2 valgomaisiais šaukštais avižų. 300ml natūralaus arba sojų pieno.

Užkandis: Nektarinas. Sauja riešutų ir sėklų.

Priešpiečiai: Maža avokada su krevetėmis. Salotos su citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir balzaminio vyno acto padažu. Obuolys.

Užkandis: Riekė rupių miltų paskrudintos duonos, apteptos trintu sūriu.

Vakarienė :Omletas, pagamintas iš 2 kiaušinių, kapotų grybų, 3 valgomųjų šaukštų trinto sūrio ir apkeptų daržovių. Mažas bananas. Kelios braškės.

Sekmadienio tikslas – susikoncentruoti ties virškinimo sistema. Prasta virškinamosios sistemos veikla atima iš organizmo būtinas maistingąsias medžiagas, reikalingas medžiagų apykaitai ir svorio praradimui. Visų pirma, kiekvieną maisto kąsnį kramtyk lėtai. Tam, kad nuo tavo seilių maistas pradėtų būti virškinamas kaip galima anksčiau ir greičiau. Valgyk saikingai, reguliariai, tam skirdama pakankamai laiko ir tuomet, kai esi pavargusi (fiziškai ar protiškai), stenkis kontroliuoti tai, ką valgai. Prieš valgydama desertą būtinai padaryk pertraukėlę, niekada nevalgyk žiūrėdama televizorių, o pasibaigus pietums nebetęsk pokalbių, o juos pratęsk kitame kambaryje (kad nekiltų pagunda kramsnoti ant stalo esančio maisto). Ir dar vienas svarbus dalykas – stenkis reguliariai sportuoti.Viskas tam, kad virškinimo sistema veiktų kaip laikrodukas.

Sekmadienio meniu :

Gėrimas prabudus: Karštas vanduo su citrinų sultimis.

Pusryčiai: Neskaldytų kviečių košė su šviežiais vaisiais, sėklomis ir natūraliu pienu. Stiklinė šviežių obuolių sulčių, atskiestų vandeniu.

Užkandis: Nedidelis indelis guacamole padažo (meksikietiškas avokadų padažas, gaminamas iš avokadų, žaliųjų citrinų sulčių ir druskos) su morkų lazdelėmis. 300ml natūralaus arba sojų pieno.

Priešpiečiai :Vegetariška pica: kepaliuką rupių  miltų duonos supjaustyk 10cm ilgio gabaliukais, aptepk pomidorų padažu, apdėliok kapotais grybais ir žaliuoju pipiru, apiberk 1 valgomuoju šaukštu saldžiųjų kukurūzų ir gabaliukais supjaustytu mocarela sūriu. Pakepk ir skanauk.

Užkandis: Vaisių salotos, apibarstytos saulėgrąžomis.

Vakarienė :Ribotas (vištienos krūtinėlė, ryžiai, trintas sūris, citrinos sultys, stiprus sultinys ir pomidorų padažas) .Miško vaisių salotos.

Sėkmės!