Glamūriška dieta
Liaunesnė talija, plokštesnis pilvukas ir seksualesnė, gražesnė tu per 21 dieną – ar tai įmanoma? Taip!
Platūs diržai, tiesaus kirpimo prigludę sijonai, mažos juodos suknelės – šio rudens-žiemos mados tendencijos nebepalieka pasirinkimo: turi sulieknėti!
Kuo ši dieta skiriasi?
Ši dieta – tarsi specialiai sukurta pereinant iš rudens į žiemą. Joje apstu prieskonių, kas padaro patiekalus skanesnius ir įvairesnius. Joje yra truputėlis sūrio, truputėlis kepsnių, ir netgi truputėlis saldžių užkandžių! Ar tai tikrai dieta? Taip! Ar ji veiksminga? Be abejo!
Beje, ši dieta – ne naujokėms maisto gaminime, o mėgstančioms drąsius virtuvės eksperimentus. Valgiaraštyje pateikiamos tik orientacinės gairės, kokio tipo patiekalą pasigaminti, o improvizuoti, vadovaujantis savo skoniu ir nuotaika, teks pačiai. Svarbi sąlyga: patiekalai turi būti ne tik gardūs, bet ir dailiai patiekiami – tik tada ši dieta suteiks pasitenkinimą ir malonumą.
Ką skaičiuoti?
Šioje dietoje nereikės skaičiuoti nei kalorijų, nei riebalų. Tiesiog rinktis siūlomus patiekalus ir… žiūrėti, kad porcijos būtų gardžios, bet nedidukės. Štai keletas patarimų, kad būtų lengviau orientuotis:
• Baltymų porcija neturėtų būti didesnė už kortų kaladę.
• Angliavandenių porcija – maždaug teniso kamuoliuko dydžio.
• Daržovių ir vaisių porcija – kiek telpa rieškučiose.
Naudingi patarimai
Šie patarimai – ne taisyklė. Glamūro dieta palieka laisvę mėgautis tiek maistu, tiek gyvenimu. Tačiau būtų puiku, jei atrastum noro jais vadovautis:
• Mažink angliavandenių porcijas. Angliavandenių organizmui išties reikia, jie yra pagrindinis smegenų maistas, iš jų gauname energijos, bet… jų tikrai nereikia daug. Ir geriausia juos suvartoti pirmoje dienos pusėje, vakarienei pasilikus baltymus ir daržoves.
• Vaisiai – ne desertas. Puiku, jei užkandžiams renkiesi savo mėgstamus vaisius. Tačiau atmink, jie – ne desertas, valgomas iškart po kokio nors patiekalo, o atskira maisto porcija, valgoma ne vėliau, kaip likus valandai iki valgio arba ne anksčiau, kaip prabėgus valandai po valgio.
• Užkandžiauk. Bet laikykis paprastos rekomendacijos. Panūdai ko nors užkrimsti tarp valgymų? Pirmiausia išgerk stiklinę vandens. Visų pirma tam, kad nesupainiotum alkio su troškuliu. O antra – tam, kad vanduo kartais kuo puikiausiai užpildo skrandį, leidžia laikinai užmiršti alkį ir… kai vėl pasijusi alkana – galbūt jau bus atėjęs metas pavalgyti sočiau. Na, bet jei vanduo nepagelbėjo, o iki numatytos porcijos laukti dar ilgai – užkąsk vaisių ar daržovių (laikydamasi ankstesnės taisyklės: valanda prieš valgį arba valanda po).
• Gerk vandens. Ne mažiau kaip 2 l kasdien. Ne tik todėl, kad numalšintum troškulį ir patenkintum organizmo skysčių poreikius, bet ir todėl, kad jis tikrai padeda lieknėti!
• 1 kavos puodelį pakeisk arbata. Žalioji arbata taip pat suteikia energijos, tačiau nekenkia tavo dantų spalvai ir nepašalina iš organizmo tiek daug skysčių ir mineralų, kaip kava. Be abejo, jei esi įpratusi prie rytinės energijos dozės – neverta šio malonumo atsisakyti visiškai. Tačiau jei kasdien išgeri po 3 ir daugiau puodelių kavos – bent vieną jų tikrai verta pakeisti žaliąja arba mėgstamų žolelių arbata.
• Būk išradinga. Nors ši dieta siūlo rekomenduojamą patiekalų sąrašą, būk išradinga ir drąsiai eksperimentuok. Jei domiesi dietomis – tikrai nesunkiai atspėsi, kuo pakeisti vieną ar kitą sudėtinę dalį, o gal patiekalą, kad beveik nepakistų jo maistingumas, bet patenkintum savo tos dienos įgeidžius.
Daugiau žavesio, daugiau malonumo!
Taip, šiuos žodžius galima pasakyti ir apie dietą! Kaip sužaisti skoniais, kad tavo gaminami patiekalai būtų ir dietiški, ir maistingi, ir skanūs? Štai keletas gudrybių, kurios pravers juos gaminant:
• Švieži vaisiai. bet kokius vaisius valgyti gerai, o geriausia – skaisčiai raudonos ir tamsiai mėlynos uogos. Beje, ir būtinai pasinaudok šio sezono skanėstu – granatais, kuriuose apstu antioksidantų.
• Šviežios daržovės ir salotos. Kuo įvairesnės – tuo geriau. Valgyk jų kasdien!
• Sūris. Ši dieta leidžia jo šiek tiek paragauti. Juk koks gi prabangus gyvenimas be mėlynojo, ožkų ar avių pieno sūrio? Tiesa, svarbiausia – jo turi būti tikrai nedaug, ir tik keletą kartų per savaitę.
• Grūdai. Jie maistingi ir vertingi. Bet jei nori pagudrauti, kad svoris kristų greičiau – keisk duoną traškiais grūdų paplotėliais (ar bandei juos su aštriais trintų daržovių užtepais? Mmm, skanumėlis!), paprastus ryžius – laukiniais.
• Baltymai. Idealu, jei jų gausi iš kiaušinių, žuvies, paukštienos, varškės ir ankštinių daržovių.
• Prieskoniai. Jie glamūro dietoje – viena svarbiausių sudėtinių dalių. Gardink kaip įmanydama visus patiekalus. Salotas užpilk alyvuogių aliejumi su prieskoniais, o petražolės, krapai, bazilikai, raudonėlis, česnakas, čiobreliai, kalendra, pipirai, mairūnas, citrina, imbieras, kardamonas, cinamonas turėtų visada būti po ranka.
Tavo kasdieniai tabu
Kad ir kaip būtų nemalonu, vis dėlto kiekviena dieta turi savų draudimų. Taigi štai sąrašas, ko vis dėlto rekomenduojama vengti:
• Cukrus ir saldumynai. Šiuose receptuose jį šiek tiek yra. Ne nuodėmė paimti šaukštelį medaus ar pagardinti salotas saldžiu čili padažu. Tačiau svarbiausia nepamiršti taisyklės: kuo mažiau – tuo geriau.
• Bulvės. Nors kartais be jų ištverti itin sunku, bet… ei, juk ši dieta tetrunka 3 savaites!
• Kviečiai. Viskas, kas pagaminta iš kvietinių miltų – duona, bandelės, makaronai, sausainiai ir kt., – deja, su šia dieta nesuderinama.
• Pusgaminiai. Kad ir kaip gardžiai jie būtų pagaminti, tai nėra šviežias maistas, be to, ne visada žinai tikslią jų sudėtį.
• Riebūs nemaistingi padažai. Taip, be jų salotos – ne salotos. Tačiau tikrai išloši 3 savaites atsisakiusi gatavų riebių padažų ir majonezo.
Na, o dabar pats metas pereiti nuo rekomendacijų prie detalaus valgiaraščio.
1 savaitė
Pirmadienis
Pusryčiai: Mažas dubuo pusryčių dribsnių („Miusli“) su ryžių arba sojos pienu.
Pietūs: Pomidorų ir svogūnų salotos su lašiša, paukštienos krūtinėle arba tunu.
Vakarienė: Tuno salotos (pasigamink iškart 2 porcijas – viena bus rytojui)
Antradienis
Pusryčiai: Daržovių kokteilis. Virtas kiaušinis su grūdų paplotėliu.
Pietūs: Tuno salotos su grūdų paplotėliu.
Vakarienė: Ant grotelių kepta paukštiena (dalį jos pasilik rytojaus salotoms) su garuose troškintomis daržovėmis.
Trečiadienis
Pusryčiai: Pusryčių kokteilis su figomis.
Pietūs: Salotos su ant grotelių kepta paukštiena.
Vakarienė: Pertrinta kalafiorų sriuba su ožkų pieno sūriu (pasilik antrą porciją rytojaus pietums).
Ketvirtadienis
Pusryčiai: Avižinė košė su uogomis arba banano riekelėmis.
Pietūs: Pertrinta kalafiorų sriuba (be sūrio) arba tuno salotos.
Vakarienė: Ant grotelių kepta aštriais prieskoniais įtrinta paukštiena.
Penktadienis
Pusryčiai: Mėlynasis pusryčių kokteilis.
Pietūs: Šviežių daržovių gabalėliai su humusu (avinžirnių ir smulkintų sezamo sėklų košė) ir grūdų paplotėlis.
Vakarienė: Ant grotelių keptas tunas su troškintomis daržovėmis.
Šeštadienis
Pusryčiai: Omletas su pievagrybiais ir pomidorais.
Pietūs: Salotos su krevetėmis.
Vakarienė: Daržovių troškinys.
Sekmadienis
Pusryčiai: Pusryčių dribsnių („Miusli) dubenėlis su ryžių arba sojos pienu ir uogomis.
Pietūs: Paukštiena su saldžiarūgščiu padažu.
Vakarienė: Burokėlių, granatų ir ožkų pieno sūrio salotos.
2 savaitė
Šią savaitę jau turėtum pradėti matydama realius savo dietos režimo rezultatus.
Pirmadienis
Pusryčiai: Pusryčių dribsniai su sojos arba ryžių pienu.
Pietūs: Šviežių daržovių gabalėliai su humusu ir grūdų paplotėlis.
Vakarienė: Ant grotelių kepta paukštiena su daržovių troškiniu.
Antradienis
Pusryčiai: Pusryčių kokteilis su figomis
Pietūs: Salotos su salieru ir avokadu, pagardintos citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Vakarienė: Aštri paukštiena su daržovėmis
Trečiadienis
Pusryčiai: Daržovių kokteilis su omletu.
Pietūs: Su lupenomis virtos saldžiosios bulvės su humusu ir žaliomis salotomis
Vakarienė: Tuno salotos (pasigamink dar vieną porciją rytojui)
Ketvirtadienis
Pusryčiai: Mažas dubenėlis pusryčių dribsnių.
Pietūs: Tuno salotos su grūdų paplotėliais.
Vakarienė: Pertrinta kalafiorų sriuba su avių sūriu.
Penktadienis
Pusryčiai: Mėlynasis pusryčių kokteilis.
Pietūs: Daržovių salotos su ant grotelių kepta vištiena arba rūkyta lašiša.
Vakarienė: Aštri paukštiena.
Šeštadienis
Pusryčiai: Pusryčių kokteilis su figomis.
Pietūs: Daržovių troškinys.
Vakarienė: Burokėlių, granatų ir ožkų sūrio salotos.
Sekmadienis
Pusryčiai: Pusryčių dribsniai su uogomis.
Pietūs: Vištienos ir grybų sriuba (pasigamink viena porcija daugiau, kad liktų rytojui).
Vakarienė: Salotos su krevetėmis.
3 savaitė
Ją pasitinki dar lieknesnė. Tikėkimės, jau įpratai gyventi be angliavandenių vakarais? Šią savaitę pusryčiams – vien kokteiliai. Juk žavu kas rytą pradėti nuo gurkšnio vitaminų!
Pirmadienis
Pusryčiai: Pusryčių kokteilis su figomis.
Pietūs: Vištienos ir grybų sriuba.
Vakarienė: Omletas su prieskoninėmis žolelėmis, patiekiamas su salotomis.
Antradienis
Pusryčiai: Mėlynasis pusryčių kokteilis.
Pietūs: Salotos su rūkyta lašiša.
Vakarienė: Vištienos ir daržovių troškinys (pasigamink ir rytojaus porciją).
Trečiadienis
Pusryčiai: Daržovių kokteilis.
Pietūs: Vištienos ir daržovių troškinys.
Vakarienė: Tuno salotos.
Ketvirtadienis
Pusryčiai: Pusryčių kokteilis su figomis.
Pietūs: Pertrinta kalafiorų sriuba (be sūrio).
Vakarienė: Lašišos ir daržovių troškinys.
Penktadienis
Pusryčiai: Mėlynasis pusryčių kokteilis.
Pietūs: Burokėlių salotos su ant grotelių kepta vištiena.
Vakarienė: Folijoje kepta paukštiena su pomidorais ir salotų lapais.
Šeštadienis
Pusryčiai: Daržovių kokteilis.
Pietūs: Vištienos sriuba su grybais.
Vakarienė: Salotos su krevetėmis.
Sekmadienis
Pusryčiai: Mėlynasis pusryčių kokteilis.
Pietūs: Daržovių sriuba.
Vakarienė: Paikštiena su saldžiarūgščiu padažu.
Na ir, žinoma, žadėtieji saldumynai. Labai tikėtina, kad laikantis šios, kaip ir bet kurios kitos dietos, kartkartėmis užpuls noras sukrimsti ką nors saldaus.