Didžioji rudens dieta
Atėjus rudeniui, spustelėjus pirmiesiems šaltukams bei apniukus orams dažnai tenka atsisveikinti ir su lengvais vasariškais užkandžiais. Štai tada dažniausiai ir ateina galas savikontrolei – vis dažniau susigundoma vakarienei išsikepti bulvių, o pietums sukirsti porciją spagečių.
Nuostabu, bet net ir tokie rudeniški malonumai nėra nuodėmė, jei jie bus įtraukti į gerai subalansuotą dietą. Štai 10 dienų mitybos planas, kuris leis ir pasisotinti, ir lieknėti. Jame gausu rudeniškų daržovių, netrūksta bulvių, makaronų, duonos. Tai leis neprarasti jėgų ir energijos, išlikti žvaliai ir, be abejo, lieknai!
Plano gale pateikiami rekomenduojamų patiekalų receptai, apskaičiuoti 1 porcijai. Dalį receptų pamatysite spustelėję ant nuorodų.
1 diena
Pusryčiai: Avižinių dribsnių košė su uogomis
Priešpiečiai: 1 obuolys
Pietūs: bulvės su varške ir kiaušiniu
Pavakariai: 20 g sūrių kukurūzų spragėsių
Vakarienė:apelsinų ir cikorijų sultys
2 diena
Pusryčiai: ryžių košė su obuoliais
Priešpiečiai: 1 apelsinas
Pietūs: daržovės su žuvimi
Pavakariai: sumuštinis su varške ir agurku
Vakarienė: sumuštinis su tunu
Iš viso 920 kcal.
3 diena
Pusryčiai: itališka duonelė
Priešpiečiai: 100 g vynuogių
Pietūs: bulvių ir mėsos užkepėlė
Pavakariai: 20 g sūdytų kukurūzų spragėsių
Vakarienė: salotos su obuoliais
Iš viso 885 kcal.
4 diena
Pusryčiai: Sumuštinis su jautiena
Priešpiečiai: 1 obuolys
Pietūs: bulvės su daržovėmis ir varške
Pavakariai: Sumuštinis su varške ir agurku
Vakarienė: Apelsinų ir cikorijos salotos
Iš viso 985 kcal.
5 diena
Pusryčiai: Sumuštinis su obuoliu
Priešpiečiai: 1 apelsinas
Pietūs: bulvienė su kariu
Pavakariai: 20 g sūdytų kukurūzų spragėsių
Vakarienė: omletas su grybais
Iš viso 775 kcal.
6 diena
Pusryčiai: avižinių dribsnių košė su obuoliais
Priešpiečiai: 100 g vynuogių
Pietūs: jūros ešerys su citrininiu kuskusu
Pavakariai: sumuštinis su varške ir pomidoru
Vakarienė: sumuštinis su kalakutiena
Iš viso 1165 kcal.
7 diena
Pusryčiai: ryžių dribsnių košė su uogomis
Priešpiečiai: ½ mango
Pietūs: jautiena su makaronais ir mango
Pavakariai: 20 g sūdytų kukurūzų spragėsių
Vakarienė: sumuštinis su sūriu
Iš viso 1055 kcal.
8 diena
Pusryčiai: avižinių dribsnių košė su apelsinais
Priešpiečiai: 1 apelsinas
Pietūs: daržovių plovas
Pavakariai: sumuštinis su varške ir pomidoru
Vakarienė: sumuštinis su jautiena
Iš viso 1015 kcal.
9 diena
Pusryčiai: Avižinių dribsnių košė su uogomis
Priešpiečiai: 100 g vynuogių
Pietūs: makaronai su pupelėmis ir žuvimi
Pavakariai: 20 g sūdytų kukurūzų spragėsių
Vakarienė: itališkas omletas
Iš viso 1015 kcal.
10 diena
Pusryčiai: ryžių košė su apelsinais
Priešpiečiai: 1 obuolys
Pietūs: makaronai su lęšiais ir cukinija
Pavakariai: sumuštinis su varške ir agurku
Vakarienė: daržovių omletas
Iš viso 915 kcal.
Avižinių dribsnių košė su uogomis.
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus avižinių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti 100 g šaldytų uogų, pusę šaukštelio klevų sirupo ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Ryžių košė su uogomis.
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus ryžių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti 100 g šaldytų uogų, pusę šaukštelio klevų sirupo ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Bulvės su varške ir kiaušiniu
200 g bulvių
1 kiaušinis
100 g varškės
1 š. riebaus pieno
Po 1 a.š. baziliko, raudonėlio, kmynų
Pagal skonį druskos, pipirų
Išvirti bulves pasūdytame vandenyje. Išvirti kiaušinį ir nulupti. Ištrinti varškę su pienu ir prieskoniais. Patiekti bulves su užpiltu varškės padažu, papuošti kiaušiniu.
Avižinių dribsnių košė su apelsinais.
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus avižinių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti 1 susmulkintą apelsiną, pusę šaukštelio klevų sirupo ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Sumuštinis su obuoliu
Ant juodos duonos riekės užtepti varškės, sumaišytos su burokine tarka tarkuotu nedideliu obuoliu.
Avižinių dribsnių košė su obuoliais
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus avižinių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti 1 susmulkintą obuolį, pusę šaukštelio klevų sirupo, žiupsnelį cinamono ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Ryžių košė su obuoliais.
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus ryžių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti susmulkintą obuolį, įberti žiupsnelį cinamono, pusę šaukštelio klevų sirupo ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Sumuštinis su tunu
Gabalėlį juodos duonos užtepti tokiu mišiniu: 1 a.š. neriebios varškės, ½ a.š. tarkuotos citrinos žievelės, 1 nedidelis indelis konservuoto tuno. Ant sumuštinio uždėkite keletą smulkintų vyšninių pomidorų.
Itališka duonelė
Duoną aptepti 50 g varškės, pagardintos druska, pipirais ir baziliku. Ant sumuštinio uždėti keletą riekelių pomidoro.
Sumuštinis su jautiena
Ant duonos užtepti 1 š. varškės, pagardintos petražolėmis. Ant jos uždėti 20 g. keptos jautienos bei keletą riekelių pomidoro.
Omletas su grybais
100 g pievagrybių
1 svogūnas
1 a.š. alyvuogių aliejaus
1 kiaušinis
2 a.š. gazuoto mineralinio vandens
Petražolių, druskos, pipirų.
2 skrebučiai
Susmulkintus pievagrybius ir svogūnus apkepti aliejuje. Kiaušinį išplakti su mineraliniu vandeniu ir prieskoniais, plakinį užpilti ant grybų ir svogūnų, kepti uždengus dangtį 1-2 minutes, omletą apversti ir dar tiek pat apkepti. Patiekiamas su skrebučiais.
Sumuštinis su varške ir pomidoru
2 duoniukus aptepti tepamu varškės sūreliu, pagardinti keliomis riekelėmis pomidoro.
Sumuštinis su kalakutiena
Tepamą varškės sūrelį sumaišyti su 1 a.š. razinų ir migdolų, užtepti ant riekelės juodos duonos, uždėti 20 g kalakutienos filė.
Sumuštinis su feta
Juodos duonos riekelę apibarstyti 40 g fetos sūrio, uždėti 3 per pusę perpjautas juodąsias alyvuoges ir keletą riekelių pomidoro.
Itališkas omletas
1 susmulkintą pomidorą apskrudinti 1 a.š. alyvuogių aliejaus. Išplakti 1 kiaušinį su 2 a.š. mineralinio vandens, pagardinti druska, pipirais, baziliku, užpilti ant pomidorų ir iš abiejų pusių apkepti. Patiekti apibarstytą parmezanu, su duonos skrebučiais.
Ryžių košė su apelsinais
Pašildyti 150 g 1 proc. riebumo pieno, įberti į jį 3 šaukštus ryžių dribsnių ir ant mažos ugnies uždengus puodą dangčiu pavirinti 5 min.
Nukelti puodą nuo ugnies, į košę įmaišyti 100 g pjaustyto apelsino minkštimo, pusę šaukštelio klevų sirupo ir palaikyti uždengus dar 10 minučių.
Makaronai su lęšiais ir cukinija
50 g makaronų
1 morka
30 g raudonųjų lęšių
150 ml sultinio
1 cukinija
1 kaliaropė
Kurkuma, druska, čili pipirai, tarkuota citrinos žievelė
Makaronus, tarkuotą morką, susmulkintą cukiniją, kaliaropę ir lęšius apvirti 8 min. sultinyje ir nukošti, pagardinti prieskoniais.