Dieta A kraujo grupei
A kraujo (antros) grupės atstovai (rezusas nesvarbu) , žemdirbių palikuonys, daugeliu atžvilgių yra tikra priešingybė tiems, kurių kraujo grupė O. Jų virškinimo sistema jautri, imuninė sistema lengvai pažeidžiama, o skrandžio sulčių rūgštingumas mažas. Todėl jiems rekomenduojama visiškai kitokia mitybos programa. A kraujo grupės atstovams sveikiausia valgyti vegetarišką maistą. Mėsos produktai, atvirkščiai, jų organizme kaupiasi kaip riebalai,jie mažina energijos atsargas, didina tingumą.
Daugeliui A kraujo grupės žmonių veikiausiai bus labai sunku iš karto visiškai atsisakyti mėsos ir pradėti maitintis vegetariškai. Čia pagelbės į valgiaraštį įtraukta vištiena ir kalakutiena — tai yra neutralūs produktai. Vegetariškai maitinantis, A kraujo grupės atstovų organizmas vertingų baltymų savo organams atkurti gaus iš daugelio rekomenduojamų žuvų rūšių. Vis dėlto dešra bei kumpis liks uždraustas vaisius. Taigi A kraujo grupės asmenys neturėtų būti griežti vegetarai. Tai daugiau vegetariškai besimaitinantys žmonės, labai ribojantys mėsos kiekį. A grupė javų produktus šiaip jau virškina gerai, tačiau kviečiais piktnaudžiauti nereikėtų. Pieno produktų, išskyrus rūgščius (pavyzdžiui, jogurtą bei kefyrą), A kraujo grupės atstovai netoleruoja. Geru pakaitalu galėtų tapti sojų pienas bei tofu (sojų varškė). Kad gautų pakankamai kalcio, jie turėtų rinktis daržoves, kuriose gausu šio elemento, pavyzdžiui, brokolius. Šie asmenys retkarčiais (sakykime, sekmadienio pusryčiams) be baimės gali pasigardžiuoti ir vištos kiaušiniu: vištų kiaušinių baltymus žmogaus organizmas kuo puikiausiai paverčia savais.
A kraujo grupės atstovams niekada nebus per daug daržovių — tai jų mitybos pagrindas. Tačiau kai kurių rūšių daržovės gali sukelti bėdų, tarp jų — pomidorai, kuriuose yra lyg klijai veikiančių lėktinų, bei apetitą žadinančios spalvingos paprikos (šios daržovės dirgina skrandį). Česnakai ir svogūnai šiaip jau labai tinka visiems žmonėms. Vis dėlto A kraujo grupės atstovai jų turėtų valgyti itin daug, nes česnakai bei svogūnai stiprina jų silpną imuninę sistemą. Daugelis tropinių vaisių šiam sėsliam žemdirbiui netinka; tėra viena maloni išimtis — ananasai. Kiti vaisiai, kuriuose gausu kalio, pavyzdžiui, abrikosai bei figos, gali kompensuoti šio elemento stoką atsisakius bananų. Kaip ir visų kraujo grupių, taip ir A grupės, atstovams vaisių sultis visuomet derėtų skiesti vandeniu. Cukrų šie asmenys turėtų vartoti tik homeopatinėmis, t. y. labai mažomis, dozėmis, o acto — visai atsisakyti. Užtat jie ne tik gali, bet ir turi gerti pupelių kavą bei nedaug angliarūgštės turintį mineralinį vandenį.
Pomidoruose yra itin veiklių lėktinų, panhemagliutininų. Jie itin aktyviai agliutinuoja A ir B grupių kraują, todėl šių grupių atstovams juos valgyti draudžiama.
Česnakus valgyti gali bet kurios kraujo grupės atstovai. Jų itin daug turėtų vartoti A kraujo grupės žmonės, nes vertingos šio augalo medžiagos stiprina imuninę sistemą.
KRUOPOS, MILTAI, MAKARONAI, DUONA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Grikiai | 339 | Avižiniai dribsniai | 375 | Kvietiniai miltai | 327 |
Grikių paplotėliai | 335 | “Cornflakes” | 357 | ||
Sojos miltai | 370 | Ryžiai | 110 | ||
Ruginiai miltai | 321 | ||||
Ruginė duona | 228 | ||||
Ryžių paplotėliai | 250 | ||||
Kukurūzų traškučiai | 558 | ||||
DARŽOVĖS IR PRIESKONIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Pupelės margos | 72 | Kalafiorai | 22 | Kinietiškas kopūstas | 13 |
Pupelės žalios | 34 | Salotos | 13 | Paprika | 15 |
Česnakas | 137 | Žirniai žali | 84 | Balti kopūstai | 25 |
Sojų pupelės | 333 | Žirniai džiovinti | 342 | Raudoni kopūstai | 21 |
Ropė | 24 | Agurkas | 12 | Rauginti kopūstai | 18 |
Moliūgas | 24 | Marinuoti, rauginti agurkai | 21 | Pomidorai | 19 |
Morka | 25 | Žaliosios alyvuogės | 142 | Shiitake grybai | 40 |
Porai | 24 | Ridikai | 14 | Bulvės virtos | 70 |
Špinatai | 15 | Briuselio kopūstai | 35 | Bulvės keptos | 161 |
Svogūnai | 30 | Raudoni burokėliai | 41 | Tarkių kepti patiekalai | 315 |
Svogūnų laiškai | 27 | Šparagai | 17 | Bulvių kukuliai | 100 |
Lęšiai žali, rudi | 325 | Cukinija | 18 | Bulvytės fri | 275 |
Oreganas | 57 | Cukriniai kukurūzai | 89 | Bulvių košė | 75 |
Bazilikas | 47 | ||||
Krapai | 55 | ||||
Petražolė | 25 | ||||
Pupelės baltos džiovintos | 300 | ||||
Pievagrybiai | 15 | ||||
Voveraitės | 11 | ||||
Baravykai | 16 | ||||
Džiovinti baravykai | 120 | ||||
Geltonosios bulvės virtos | 70 | ||||
VAISIAI IR UOGOS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Ananasas | 56 | Obuolys | 55 | Bananas | 92 |
Abrikosas | 45 | Avokadas | 228 | Apelsinas | 43 |
Kriaušės | 55 | Braškės | 33 | Mango | 58 |
Gervuogės | 43 | Granatas | 75 | Ppaja | 12 |
Greipfrutas | 40 | Avietės | 36 | ||
Mėlynės | 37 | Geltoni melionai | 54 | ||
Vyšnios | 58 | Serbentai juodi | 47 | ||
Slyvos | 55 | Serbentai raudoni | 36 | ||
Slyvos džiovintos | 236 | Kiviai | 53 | ||
Bruknės | 36 | Mandarinai | 46 | ||
Razinos | 280 | Konservuotų vaisių kokteilis | 57 | ||
Citrinos | 41 | Persikai | 42 | ||
Agrastai | 39 | ||||
Arbūzas | 37 | ||||
Vynuogės | 73 | ||||
RIEŠUTAI IR SĖKLOS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Žemės riešutai | 608 | Kešju riešutai | 592 | Kokoso riešutas | 363 |
Žemės riešutai sūdyti, kepinti | 602 | Lazdyno riešutai | 672 | Kokoso drožlės | 610 |
Moliūgų sėklos | 600 | Migdolai | 623 | ||
Linų sėklos | 396 | Aguonos | 499 | ||
Arachiai (žemės riešutai) | Pistacijos | 621 | |||
Žemės riešutų sviestas | Sezamo sėklos | 590 | |||
Saulėgrąžos | 605 | ||||
PIENAS IR JO PRODUKTAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Sojų sūris | Ožkos pienas | 70 | Pienas 2 – 3,5 % | 65 | |
Sojų pienas | Grietinė 15 – 20 % | 215 | Grietinėlė 40 % | 379 | |
Jogurtas | 53-103 | Varškė riebi | 105 | ||
Kefyras 3,3 | 66 | Camembert sūris su pelėsiais | 228 | ||
Varškė liesa | 76 | Maskarpone sūris | 460 | ||
Mozzarella sūris | 255 | Parmezanas | 396 | ||
Feta (ožkos pieno sūris) | 250 | Sūris lydytas | 250 | ||
Sūris tepamas | 150 | ||||
KIAUŠINIAI IR JŲ GAMINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Kiaušiniai vištų (naminiai) | 90 | Ančių kiaušiniai | 170 | ||
Kiaušinio trynys | 72 | ||||
Kiaušinio baltymas | 20 | ||||
Kiaušinienė | 174 | ||||
Keptas kiaušinis | 223 | ||||
ALIEJAI IR RIEBALAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Linų aliejus | 925 | Rapsų aliejus | 921 | Kviečių dygminų aliejus | 925 |
Alyvų aliejus | 926 | Sojos aliejus | 917 | Sviestas | 773 |
Sėmenų aliejus | Saulėgrąžų aliejus | 928 | Kiaulienos taukai | 941 | |
Margarinas augalinis | 746 | Žąsienos taukai | 947 | ||
MĖSA IR PAUKŠTIENA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Sojos mėsa | Vištiena | 230 | Vištos kepenėlės | 142 | |
Vištos krūtinėlė | 112 | Antiena | 430 | ||
Vištos kulšelė | 113 | Žąsiena | 392 | ||
Kalakutas | 145 | Triušiena | 124 | ||
Kalakuto krūtinėlė | 115 | Veršiena | 101 | ||
Aviena | 240 | ||||
Jautiena liesa | 106 | ||||
Kiauliena liesa | 108 | ||||
Kiaulienos kepenys | 133 | ||||
Dešra rūkyta | 425 | ||||
Virta dešra | 360 | ||||
Pieniškos dešrelės | 313 | ||||
ŽUVIS, VĖŽIAGYVIAI IR MOLIUSKAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Sardinė | 238 | Tunas aliejui | 303 | Silkės filė | 285 |
Lydeka | 89 | Tunas | 242 | Ungurys rūkytas | 350 |
Karpis | 125 | Karšis | Plekšnė | 83 | |
Lašiša | 217 | Stinta | Austrės | ||
Ešeriai | 100 | Krabai | 69 | ||
Jūrų sykai | Vėžiai | ||||
Raudonieji lynai | Ančiuviai | ||||
Jūrų velniai | Kalmarai | 110 | |||
Menkės | 82 | Krevetės | |||
Sardinės | Plekšnės | ||||
Šlakiai | Aštuonkojai | ||||
Skumbrė | 153 | Ikrai | |||
Upėtakiai | Omarai | ||||
Unguriai | 333 | ||||
SULTYS IR GĖRIMAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Abrikosų | 56 | Agurkų | Alus | ||
Džiovintų slyvų gėrimas | Obuoliu sidras | Apelsinų | 55 | ||
Juodųjų vyšnių | Kopūstų | Papajų | |||
Salierų | Spanguolių | Pomidorų | 16 | ||
Ananasų | Obuolių | 38 | |||
Greipfrutų | Vynuogių | 66 | |||
Morkų | |||||
Vanduo (su citrina) | |||||
Arbatos: | |||||
Jonažolės | |||||
Ramunėlės | |||||
Ženšenis | |||||
Valerijonai | |||||
Žalioji arbata | 109 | ||||
Ežiuolės | |||||
Kava be kofeino | 308 | ||||
Raudonasis vynas | |||||
Kava, natūrali | 308 | ||||
PRIESKONIAI IR ŽOLELĖS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Česnakai | Agaras | Juodieji pipirai | |||
Melisa | Bazilikai | Uoginės paprikos | |||
Misas | Kardamonas | Baltieji pipirai | |||
Sojų padažas | Kmynai | Kapariai | |||
Imbieras | Lauro lapai | Malti juodieji pipirai | |||
Miežių salyklas | Muskato riešutas | ||||
Pigaus portveino melasa | Anyžiai | ||||
Tamaris | Cinamonas | ||||
Dašiai | |||||
Gvazdikėliai | |||||
Karis | |||||
Krapai | |||||
Mėtos | |||||
Paprikos | |||||
Česnakų laiškai | |||||
Druska | |||||
Krienai | |||||
Kvapieji pipirai | |||||
Migdolų ekstraktas | |||||
Petražolės | |||||
Šaltmėtės | |||||
Rozmarinai | |||||
Šokoladas | |||||
Vanilė | |||||
Šalavijai | |||||
PAGARDAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Garstyčios | Drebučiai | Kečupas | 98 | ||
Uogienės | Majonezas | 604 | |||
Medus | Vorčesterio padažas | ||||
Agaras | Actas |