Dieta AB kraujo grupei
AB — pati jauniausia kraujo grupė, geriausiai prisitaikiusi prie šiandienos gyvenimo sąlygų bei mitybos būdo. AB kraujo grupės atstovai — tokie pat mišraus maisto valgytojai, kaip ir B kraujo grupės, tačiau su tam tikrais apribojimais, nulemtais A grupės poveikio. Taigi šios grupės atstovai vienu atžvilgiu labiau panašūs į A grupės atstovus, pavyzdžiui, gyvulinių baltymų toleravimu, kitu — į B grupės, pavyzdžiui, reagavimu į pieno produktus. Dėl to tie, kurių kraujo grupė AB, privalo atsižvelgti į rekomendacijas, skirtas abiem minėtoms grupėms. Regis, iš savo A grupės protėvių jie paveldėjo jautrią virškinimo sistemą bei mažą skrandžio sulčių rūgštingumą.
B kraujo grupės paveldas lemia, kad AB grupei tinka gyvuliniai baltymai, tačiau iš A kraujo grupės gautas mažas skrandžio sulčių rūgštingumas mėsą leidžia valgyti tik retkarčiais ir tik nedidelėmis porcijomis — tik tada ji bus gerai suvirškinta. Vištienoje esantys lėktinai tokių žmonių kraują agliutinuoja kaip ir B grupės atstovų, taigi vištiena gardžiuotis draudžiama! Kadangi skrandžio sulčių rūgtingumas mažas, iš valgiaraščio derėtų išbraukti ir rūkytus bei sūdytus mėsos gamintus. Žuvų pasirinkimas tikrai gausus, aišku, atsisakius to, kas netinka A bei B kraujo grupėms. Rekomenduojami pieno produktai — tie patys, kaip ir B kraujo grupei. Vadinasi, rūgštūs gaminiai, pavyzdžiui, kefyras ar jogurtas, bus virškinami gerai. Peteris D’Adamas siūlo ir kiaušinius — svarbų baltymų šaltinį, nes, kitaip nei vištienoje, juose nėra jokių lėktinų. Greta gyvulinių baltymų valgiaraštį dera papildyti sojų pienu bei tofu. Rinkdamiesi javų gaminius, šie žmonės turėtų atsižvelgti į A ir B grupėms teikiamas rekomendacijas ir nepamiršti, kad per gausiai vartojant kviečius, gali atsirasti sveikatos sutrikimų. Jie privalo visiškai atsisakyti grikių bei kukurūzų.
Beveik visas daržoves, kurias gerai virškina A ir B grupių atstovai, gali valgyti ir mišrūnai jų įpėdiniai. Ir čia pomidorai yra išimtis. Nors juose slypintys lėktinai pridaro nemaža bėdų A ir B kraujo grupėms, tačiau AB kraujo grupei tai — neutralus produktas. Pavyzdžiui, žiediniai kopūstai, brokoliai, bak-lažanai bei raudonieji burokėliai ant tokių asmenų stalo gali puikuotis ir dažniau, taip pat agurkai bei žalios spalvos lapinės daržovės. Vaisius AB kraujo grupės atstovai turėtų rinktis daugiausia tuos pačius, kaip ir A grupės: vengti apelsinų bei bananų, daugiau valgyti greipfrutų, vyšnių, ananasų bei slyvų, taip pat kitų vaisių. Leidžiama saikingai vartoti cukrų, medų bei melasą, bet išsiversti be acto ir pipirų; vietoj jų maistą gardinti citrinomis, prieskoninėmis žolėmis, ir kuo gausiau — česnakais. Jei AB kraujo grupės atstovai pakaitomis gers kavą ir žaliąją arbatą, retkarčiais pasimėgaus raudonojo vyno taure ir, žinoma, nevengs vandens, galėsime sakyti, kad gėrimus jie renkasi teisingai. Kaip ir kitoms kraujo grupėms, taip ir šiai, tinka ta pati taisyklė: žolelių arbatas reikia kaitalioti. Gerai pasisavinamos ir vandeniu skiestos sultys.
Nesibaimindami galite valgyti visus produktus, kurių nėra nepatartinųjų vartoti sąraše.
Žmonės, kurių kraujogrupė — AB, baltymų poreikį gali kuo puikiausiai patenkinti valgydami žuvis, nes mėsą jų organizmas pasisavina tik nedidelėmis porcijomis.
JAVAI, TEŠLOS GAMINIAI IR KEPINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Avižų dribsniai | 303 | Avižų sėlenų kepiniai | Bulvinių saulėgrąžų makaronai | ||
Avižų miltai | Burnočiai | Grikiai | 329 | ||
Avižų sėlenos | Bolivinė balanda | Egiptietiški kviečiai | |||
Grūdų gemalų duona | Duona be gliutenino | Spraginti grikiai | |||
Daigintų kviečių duona | Kelių grūdų duona | Kukurūzai | |||
Kviečių gemalų duona | Kviečiai | Kukurūzų miltai | |||
Kvietiniai miltai su gemalais | Kviečių kruopos | Kukurūzų krakmolas | 329 | ||
Baltieji ryžiai | 330 | Kviečių miltai | 328 | Kukurūzų miltų kepiniai | |
Ryžiai Basmati | Kviečių gemalai | Spraginti kukurūzai | |||
Ryžinė ravenė | Kviečių sėlenos | Miežiniai miltai | 322 | ||
Ryžių sėlenos | Kviečių sėlenų kepiniai | ||||
Ryžių miltai | Kvietinių miltų duona | 203 | |||
Ryžių vafliai | Pikliuoti kviečiai | ||||
Rupiai maltų ryžių duona | Rupių kvietinių miltų duona | ||||
Sėjamieji ryžiai | Rupūs kvietiniai miltai | ||||
Spraginti ryžiai | Stambiai sumalti grūdai | ||||
Ruginiai miltai | 324 | Miežiai | 322 | ||
Ruginių miltų duona | 190 | Miltai su gliuteninu | |||
Rugių gemalų duona | Ryžių dribsniai | ||||
Sojų duona | Rupių ruginių miltų duona | ||||
Sorų košė | Sojų dribsniai | ||||
Spelta | Sojų granulės | ||||
Spraginti rugiai | Speltos duona | ||||
Traškioji duonelė | |||||
DARŽOVĖS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Agurkai | 15 | Agarai | Paprika | ||
Baklažanai | Alyvos | Alyvos | |||
Brokoliai | Bambukų ūgliai | Artišokai | |||
Česnakai | 46 | Bastučiai | Avokados | ||
Dioskorėjos | Briuselio kopūstai | Bulvinės saulėgrąžos | |||
Kiaulpienės | Bulvės | 80 | Kukurūzai | ||
Maitakė | Cikorijos | Pupelių ūgliai | |||
Lapiniai kopūstai | 30 | Cikorinės salotos | Ridikėliai | 21 | |
Mėlynžiedės liucernos ūgliai | Cukinijos | ||||
Pastarnokai | Pievagrybiai | ||||
Petražolės | 49 | Kreivabudė | |||
Raudonieji burokėliai | 42 | Žieminis kelmutis | |||
Saldžiosios bulvės | 83 | Valgomasis dantinis | |||
Salierai | 31 | Griežčiai | |||
Žalieji lapiniai kopūstai | 28 | Gūžinės salotos | 17 | ||
Žiediniai kopūstai | 30 | Gūžiniai kopūstai | 28 | ||
Imbieras | |||||
Dumbliai | |||||
Česnakai | 46 | ||||
Krienai | 44 | ||||
Lapiniai kopūstai | 30 | ||||
Mongolai | |||||
Morkos | 33 | ||||
Pankoliai | |||||
Moliūgai | 15 | ||||
Aguročiai | |||||
Pekino kopūstai | |||||
Pomidorai | 23 | ||||
Porai | |||||
Raudonieji kopūstai | |||||
Rėžiukai | |||||
Ridikai | 21 | ||||
Salotinės trūkažolės | |||||
Sultenės | |||||
Svogūnai | 43 | ||||
Svogūnų laiškai | 19 | ||||
Šparagai | 21 | ||||
Špinatai | |||||
VAISIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Agrastai | 44 | Abrikosai | 46 | Apelsinai | 40 |
Ananasai | Avietės | 41 | Bananai | 91 | |
Bruknės | 40 | Bananų tyrė | 91 | Granatai | |
Citrinos | 31 | Datulės | Gvajavos | ||
Figos | Džiovintos slyvos | 264 | Karambolos | ||
Greipfrutai | 22 | Gervuogės | Mangai | ||
Kiviai | Melionai | Persimonai | |||
Slyvos | 43 | Kinkanai | Rabarbarai | 16 | |
Renklodai | Kriaušės | 42 | |||
Vynuogės | 69 | Ličiai | |||
Vyšnios | 49 | Limetos | |||
Mandarinai | 38 | ||||
Mėlynės | 44 | ||||
Nektarinai | |||||
Obuoliai | 46 | ||||
Papajos | |||||
Persikai | 40 | ||||
Razinos | 276 | ||||
Serbentai | 49 | ||||
Šeivamedžio uogos | |||||
Žemuogės | 41 | ||||
RIEŠUTAI IR SĖKLOS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Graikiniai riešutai | 645 | Anakardžių riešutai | Aguonos | ||
Kaštainiai | Brailiniai riešutai | Kokosai | |||
Žemės riešutai | 609 | Karijų riešutai | Lazdynų riešutai | 707 | |
Kvinslendo riešutai | Moliūgų sėklos | ||||
Migdolai | 606 | Pekaninių karijų riešutai | |||
Pinijos | Saulėgrąžų sėklos | ||||
Pistacijos | Saulėgrąžų sėklos | ||||
Pistacijos | Sezamai | ||||
Tamarindų sėklos | |||||
PIENO PRODUKTAI, SŪRIAI IR KIAUŠINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Grietinė | 382 | Išrūgos | Nenugriebtas pienas | ||
Grūdėtoji varškė | 149 | Jogurtiniai ledai | 183 | Pasukos | 40 |
Jogurtas | Kiaušiniai | 157 | Sūriai: Kamamberas | ||
Kefyras | 54 | Liesas pienas | 31 | Lydytas | |
Ožkos pienas | Sojų pienas | Minkštas prancūziškas | |||
Avies pieno sūris | Sūriai: Čederis | Parmezanas | |||
Itališkas(nesunokęs) | Colby | Pelėsinis | |||
Rikota | Olandiškas geltonas | Provolonės | |||
Valstiečių | Ementalis | Sviestas | 700 | ||
Olandiškas apskritas | Šerbetas | ||||
Šveicariškas | Valgomieji ledai | ||||
Jarlsbergo | |||||
Miunsterio | |||||
Sojų sūris | |||||
Sojų varškė | |||||
Varškė | 149 | ||||
PUPELĖS IR ANKŠTINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Margosios pupelės | Apskritieji lęšiai | Japoninės vignos | |||
Perlinės pupelės | Baltosios pupelės | Juodosios pupelės | |||
Raudonosios sojų pupelės | Daržinės vijoklinės pupelės | Kininės vignos | |||
Raudonžiedės pupelės | Geltonosios pupelės | Lenktasėklės pupelės | |||
Žalieji lęšiai | Pupos | Sėjamieji pelėžirniai | |||
Raudonieji lęšiai | |||||
Saldieji ankštiniai žirniai | |||||
Žalieji žirneliai | 53 | ||||
Žalios pupelės | |||||
ALIEJAI IR RIEBALAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Alyvų aliejus | Lydytas sviestas | Dygtinų aliejus | |||
Menkės kepenėlių aliejus | Kokosų sviestas | ||||
Rapsų aliejus | Kokosų aliejus | ||||
Sėmenų aliejus | Kukurūzų gemalų aliejus | 899 | |||
Žemės riešutų aliejus | Saulėgrąžų aliejus | ||||
Sezamų aliejus | |||||
Sviestas | 700 | ||||
Vilnamedžio sėklų aliejus | |||||
MĖSA IR PAUKŠTIENA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Aviena | 203 | Fazanai | Lašiniai | 841 | |
Ėriena | Gyvulių subproduktai: Kepenys | Putpelės | |||
Kalakutiena | Antiena | 287 | Vištiena | 241 | |
Kiškiena | Buivolų mėsa | Žąsiena | 317 | ||
Triušiena | 199 | Gyvulių subproduktai: Širdis | Žvėriena | ||
Jautiena | 187 | ||||
Kiauliena | 489 | ||||
Kurapkos | |||||
ŽUVIS, VĖŽIAGYVIAI IR MOLIUSKAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Alsė | Didstintė | Ančiuviai | |||
Akmeninis ešerys | 100 | Ikrai | Atlanto otas | ||
Baltasis tunas | 289 | Jūrinė ausinukė | Austrės | ||
Buriažuvė | Jūrinis ešerys | Gelsvauodegė | |||
Eršketas | Kalmarai | Menkė | |||
Jūrų lydeka | 86 | Kardžuvė | 110 | Jūrų geldelės | |
Jūrų velnias | Karpis | 112 | Jūrų liežuvis | ||
Upėtakis | Lašiša | 197 | Jūrų sraigės | ||
Lydeka | 82 | Melsvažuvė | Kefalžuvė | ||
Menkė | 75 | Midijos | Krabai | 69 | |
Sardinė | Moliuskai | Krevetės | |||
Skumbrė | 153 | Jūriniai liežuviai | Omaras | ||
Sraigės | Ryklys | Plekšnė | |||
Sykas | Rainė | ||||
Silkė | 135 | Sepija | |||
Sterkas | 84 | Ungurys | 333 | ||
Šamas | Vėžys | ||||
Upinis ešerys | 100 | ||||
VAISIŲ IR DARŽOVIŲ SULTYS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Bruknių | 40 | Abrikosų | 56 | Apelsinų | |
Gūžinių kopūstų | 14 | Agurkų | 15 | ||
Morkų | 17 | Ananasų | |||
Papajų | Džiovintų slyvų nuoviras | ||||
Trešnių | Greipfrutų | 22 | |||
Vynuogių | 66 | Obuolių sidras | |||
Obuolių sultys | 46 | ||||
Pomidorų | 16 | ||||
PRIESKONINĖS ŽOLELĖS IR PRIESKONIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Česnakai | 46 | Agaras | Anyžiai | ||
Karis | Bazilikai | Actas | |||
Krienai | 44 | Bergamotės | Kaparėliai | ||
Petražolės | 49 | Builiai | Kečupas | 98 | |
Sojų pasta | Actas | Kukurūzų sirupas | |||
Ciberžolės | Kukurūzų krakmolas | 329 | |||
Cinamonas | Miežių salyklas | ||||
Cukrus | 374 | Migdolų ekstraktas | |||
Čiobreliai | Pipirai | ||||
Dašiai | Valgomieji manijokai | ||||
Druska | Vusterio padažas | ||||
Dumblių ekstraktas | Želatina | 335 | |||
Garstyčios | 248 | ||||
Gvazdikėliai | |||||
Kakava | 308 | ||||
Šokoladas | 540 | ||||
Kalenda | |||||
Kardamonai | |||||
Klevų sirupas | |||||
Kmynai | |||||
Krapai | 31 | ||||
Laiškiniai česnakai | |||||
Laurų lapai | |||||
Mairūnai | |||||
Imbieras | |||||
Medus | 300 | ||||
Melasa | |||||
Mėtos | |||||
Muskatai | |||||
Paprika | |||||
Peletrūnai | |||||
Pimentai | |||||
Rozmarinai | |||||
Sojų padažas | |||||
Šafranai | |||||
Šalavijai | |||||
Vanilė | |||||
Kario druska | |||||
GYDOMŲJŲ ŽOLIŲ ARBATA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Didžiųjų varnalėšų | Ankštpipirų | Alavijų | |||
Erškėtuogių | Aviečių lapų | 41 | Apynių | ||
Ežiuolių | Ąžuolo žievės | Gencijonų | |||
Gudobelės vaisių | Čiobrelių | Kalpokių | |||
Imbiero | Guobos | Kukurūzų šluotelių | |||
Liucernos | Jonažolių | Liepžiedžių | |||
Ramunėlių | Kanadinių auksašaknių | Rabarbarų | 16 | ||
Saldymedžio | Karpotojo beržo | Dobilų | |||
Žalioji arbata | Kiaulpienių | Tubių | |||
Žemuogių lapų | Kraujažolių | Žvaginių | |||
Ženšenio | Mėtų | ||||
Paprastųjų šantrų | |||||
Paukštpienių | |||||
Petražolių | 49 | ||||
Pipirmėčių | |||||
Rūgštynių | |||||
Sarsaparilių | |||||
Šalavijų | |||||
Šeivamedžio | |||||
Šilkmedžio uogų | |||||
Valerijonų | |||||
Verbenų | |||||
GĖRIMAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Pupelių kava | 223 | Alus | Alkoholiniai gėrimai | ||
Tyras vanduo | Baltasis vynas | Dietinis limonadas | |||
Žalioji arbata | Mineralizuotas vanduo | Juodoji arbata | |||
Raudonasis vynas | Kokakola | ||||
Limonadas |