Dieta B kraujo grupei
B kraujo grupės atstovai klajokliai gali pasigirti stipria imunine sistema. Jie laikomi itin lengvai prisitaikančiais prie mitybos bei aplinkos pokyčių. Juos galima vadinti galinčiais valgyti viską: šie žmonės puikiai virškina ne tik mėsą bei žuvį, bet ir pieno produktus, javus, daugelį daržovių bei vaisių rūšių, žinoma, atsižvelgiant į išvardijamas išimtis. Peteris D’Adamas pavydėtiną B grupę vadina evoliucijos pastangomis sujungtas įvairiausias tautas bei kultūras.
Vištienoje, kuri šiaip jau laikoma lengvu ir gerai virškinamu maistu, yra lėktino, agliutinuojančio B grupės kraują. Tačiau šios kraujo grupės atstovai gali mėgautis kitų rūšių mėsa, o jei nenori atsisakyti paukštienos, gali valgyti kalakutieną. Daugelis žuvų šiems žmonėms — puikiai tinkantis arba neutralus maistas. Vis dėlto jie turi kuo toliau laikytis nuo delikatesais laikomų juros gėrybių — vėžių, krabų, omarų bei moliuskų, nes jos agliutinuoja jų kraują; todėl ir išvardijamos nepatartinų vartoti produktų sąraše. B kraujo grupės atstovams labai tinka pieno produktai. Jie gali rinktis pagal skonį — kefyrą, jogurtą ar varškę. Vištų kiaušiniuose nėra kenksmingų lėktinų, kurie slypi vištienoje, todėl B kraujo grupės atstovai gali valgyti jų kiek tik širdis geidžia. B kraujo grupei tinka daugelis javų rūšių bei jų gaminiai, bet geriausiai — speltos (laukiniai kviečiai). Ir atvirkščiai, derėtų vengti rugių, ka-muto (egiptiškosios senovinės kviečių atmainos), burnočių bei miežių.
Pieno produktai — liesas pienas, sūris, jogurtas bei varškė, taip pat kiaušiniai ypač tinka žmonėms, kurių kraujo grupė yra B. Kaip žinome, nulinės kraujo grupės atstovai jų visiškai netoleruoja.
Yra labai nedaug daržovių rūšių, kurios B kraujo grupei būtų kenksmingos ar bent jau neutralios. Vis dėlto reikėtų būti atsargiems valgant pomidorus, kukurūzus bei alyvas. Na, o žalios spalvos lapinių daržovių tokie žmonės neįstengs per daug suvalgyti niekada. B kraujo grupės žmogus gali nesivaržydamas rinktis ir vaisius. Tai pasakytina ir apie vaisių bei daržovių sultis — šie dalykai taip pat labai naudingi arba neutralūs. Sultis derėtų skiesti vandeniu. Pipiruose yra lėktinų, kurie gali pridaryti bėdų. Dėl to įsigeidus aštrių valgių, šiuos reikėtų gardinti imbieru, kariu ar aitriosiomis paprikomis. Baltąjį bei rudąjį cukrų, taip pat melasą ir medų vartoti galima saikingai. Šios kraujo grupės žmonės turi galimybę gardžiuotis netgi šokoladu, tik, aišku, neperlenkdami lazdos. Tai vienintelė grupė, kuriai salotas leidžiama gardinti actu. Tačiau žalioji arbata, rekomenduojamų žolelių arbatos, ir, žinoma, vanduo — deja, vieninteliai gėrimai, derantys B kraujo grupės žmonėms. Vis dėlto ypatingomis progomis nepakenks bokalas alaus, stiklas vyno, puodelis juodosios arbatos ar kavos.
Grynu vandeniu čia vadinamas ne chemiškai grynas, bet visų pirma fizikos požiūriu gyvas šaltinio ar kitoks vertingas vanduo.
JAVAI, TEŠLOS GAMINIAI IR KEPINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Avižų dribsniai | 303 | Avižų sėlenų kepiniai | Bulvinių saulėgrąžų makaronai | ||
Avižų miltai | Avižų sėlenų duona | Burnočiai | |||
Avižų sėlenos | Bolivinė balanda | Egiptietiški kviečiai | |||
Kvietinė duona | 203 | Duona be gliutenino | Grikių košė | ||
Ryžių miltai | Kietųjų kviečių kruopos | Grikių kruopos | 335 | ||
Ryžių sėlenos | Pikliuoti miltai | Spraginti grikiai | |||
Ryžių vafliai | Rupūs kviečių miltai | 328 | Kviečiai | ||
Ryžių duona | Baltieji ryžiai | Kviečių miltai | 328 | ||
Spraginti ryžiai | Ryžių dribsniai | Kviečių dribsniai | |||
Sorų duona | Sėjamieji ryžiai | Kviečių gemalai | |||
Virtos soros | Sojų duonelė | Kviečių gemalų miltai | |||
Skelta (grūdai su pelais) | Speltos duona | Kviečių sėlenos | |||
Speltos miltai | Kviečių kepinukai | ||||
Kvietiniai miltai | 329 | ||||
Manų kruopos | 328 | ||||
Rupūs kvietiniai miltai | |||||
Rupių kvietinių miltų duona | |||||
Žydų macai | |||||
Kvietinės kruopos | |||||
Miežiniai miltai | |||||
Miltai su gliuterinu | |||||
Ryžinė ravenė | |||||
Daigintų rugių duona | |||||
Ruginė duona | 190 | ||||
Ruginiai miltai | 324 | ||||
Spraginti rugiai | |||||
Traškioji duonelė | |||||
DARŽOVĖS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Aitriosios paprikos | Agarai | 44 | Alyvos | ||
Baklažanai | Agurkai | 14 | Artišokai | ||
Briuseliniai kopūstai | Bambukų ūgliai | Avokados | |||
Brokoliai | Bastučiai | Bulvinės saulėgrąžos | |||
Dioskorėjos | Bulvės | 80 | Kukurūzai | ||
Gūžiniai kopūstai | 27 | Cikorijos | Geltonųjų pupelių ūgliai | ||
Morkos | 34 | Cikorinės salotos | Moliūgai | 15 | |
Paprikos | Cukinijos | Pomidorai | 23 | ||
Pastarnokai | Česnakai | 46 | Ridikėliai | 21 | |
Pekino kopūstai | Griežčiai | Ropės | |||
Petražolės | 49 | Gūžinės salotos | 14 | Ropių ūgliai | |
Raudonieji burokėliai | 42 | Dumbliai | |||
Raudonieji kopūstai | Kampuotieji česnakai | ||||
Saldžiosios bulvės | 80 | Kiaulpienės | |||
Valgomieji dantūniai | Krienai | 44 | |||
Žalieji lapiniai kopūstai | Lapiniai kopūstai | 27 | |||
Žiediniai kopūstai | 30 | Mangoldai | 606 | ||
Liucernos ūgliai | |||||
Moliūgai | 15 | ||||
Pankoliai | |||||
Pievagrybiai | |||||
Porai | |||||
Ridikai | 21 | ||||
Ropiniai kopūstai | |||||
Saldieji žirniai | 73 | ||||
Salierai | |||||
Salotinės trūkažolės | |||||
Sultenės | |||||
Svogūnai | 43 | ||||
Svogūnų laiškai | 19 | ||||
Šparagai | 21 | ||||
Špinatai | |||||
Valgomieji hibiskai | |||||
VAISIAI IR UOGOS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Ananasai | Abrikosai | 46 | Granatai | ||
Bananai | 91 | Agrastai | 44 | Karambolos | |
Bruknės | 40 | Apelsinai | 40 | Persimonai | |
Slyvos | 43 | Avietės | 41 | Rabarbarai | 16 |
Papajos | Bananų tyrė | ||||
Renklodai | Citrinai | 31 | |||
Vynuogės | 69 | Datulės | |||
Džiovintos slyvos | |||||
Figos | |||||
Gervuogės | |||||
Greipfrutai | 22 | ||||
Gvajavos | |||||
Kiviai | |||||
Kriaušės | 42 | ||||
Ličiai | |||||
Mandarinai | 38 | ||||
Mangai | |||||
Mėlynės | 44 | ||||
Nektarinai | |||||
Obuoliai | 46 | ||||
Papajos | |||||
Persikai | 40 | ||||
Razinos | 276 | ||||
Serbentai | 49 | ||||
Šeivamedžio uogos | |||||
Vyšnios | 49 | ||||
Žemuogės | 41 | ||||
RIEŠUTAI IR SĖKLOS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Brailiniai riešutai | Aguonos | ||||
Graikiniai riešutai | 645 | Anakrdžių riešutai | |||
Karijų riešutai | Kokosai | ||||
Kaštainiai | Lazdynų riešutai | 707 | |||
Migdolai | 606 | Moliūgų sėklos | 15 | ||
Pekaninių karijų riešutai | Pinijos | ||||
Tamarindų sėklos | Pistacijos | ||||
Saulėgrąžų sėklos | |||||
Sezamų sėklos | |||||
Žemės riešutai | 609 | ||||
PIENO PRODUKTAI, SŪRIAI IR KIAUŠINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Grietinė | 116 | Išrūgos | 54 | Sūriai: | |
Grūdėtoji varškė | 156 | Kiaušiniai | 157 | Lydytas | |
Jogurtas | 95 | Liesas pienas | 31 | Pelėsinis | |
Kefyras | 30 | Pasukos | Valgomieji ledai | ||
Kiaušiniai | 157 | Sojų pienas | |||
Liesas pienas | 31 | Sūriai: Colby | |||
Ožkos pienas | Čederlis | ||||
Sūriai: avies pieno | Šveicariškas | ||||
Itališkas | Ementalis | ||||
Rikota | Jarlsbergo | ||||
Valstiečių | Minkštas | ||||
Prancūziškas | |||||
Miunsterio | |||||
Montery Jack | |||||
Neufchatel | |||||
Olandiškas apskritas | 372 | ||||
Olandiškas Geltonas | |||||
Parmezanas | |||||
Provolonės | |||||
Sojų sūris | |||||
Sojų varškė | |||||
Varškės sviestas | |||||
Varškės šerbetas | |||||
PUPELĖS IR ANKŠTINIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Daržinės pupelės | Daržinės vijoklinės pupelės | Apskritieji lęšiai | |||
Lenktasėklės pupelės | Geltonosios pupelės | 31 | Japoninės vignos | ||
Perlinės pupelės | Pupelės Cannellini | Juodosios pupos | |||
Pupelės fava | Kininės vignos | ||||
Pupos | Margosios pupelės | ||||
Saldieji ankštiniai žirniai | Sėjamieji pelėžirniai | ||||
Sojų pupelės | |||||
Žalieji žirneliai | 73 | ||||
ALIEJAI IR RIEBALAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Alyvų aliejus | Menkės kepenėlių aliejus | Dygtinų aliejus | |||
Lydytas sviestas | Sėmenų aliejus | Kokosų sviestas | |||
Sviestas | 700 | Kokosų aliejus | |||
Kukurūzų gemalų aliejus | 899 | ||||
Rapsų aliejus | |||||
Saulėgrąžų aliejus | 899 | ||||
Sezamų aliejus | |||||
Vilnamedio sėklų aliejus | |||||
Žemės riešutų aliejus | |||||
MĖSA IR PAUKŠTIENA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Aviena | 164 | Buivolų mėsa | Antiena | 405 | |
Ėriena | Fazanai | Gyvulių subproduktai: | |||
Kiškiena/triušiena | 199 | Gyvulių subproduktai | Širdis | 80 | |
Žvėriena | Kepenys | 108 | Kiauliena | 355 | |
Jautiena | 144 | Kurapkos | |||
Kalakutiena | Lašiniai | ||||
Veršiena | 196 | Putpelės | |||
Vištiena | 165 | ||||
Žąsiena | 317 | ||||
ŽUVIS, VĖŽIAGYVIAI IR MOLIUSKAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Akmeninis ešerys | 100 | Vilkžuvė | Ančiuviai | ||
Atlanto otas | Šamas | Austrės | |||
Eršketas | Baltasis tunas | Eršketas | |||
Ikrai | Buriažuvė | Gelsvauodegė | |||
Menkė | 75 | Didstintė | Upinis ešerys | ||
Jūrų lydeka | 86 | Jūrinė ausinukė | Geldelės | ||
Jūrų velnias | Kalmaras | Kefalžuvė | |||
Upėtakis | Kardžuvė | 110 | Krabai | 69 | |
Lydeka | 82 | Karpis | 112 | Krevetės | |
Plekšnė | Lašiša | 197 | Midijos | ||
Sardinė | Melsvažuvė | Omaras | |||
Skumbrė | 153 | Moliuskai | Langustas | ||
Jūrų liežuvis | Sepija | ||||
Ryklys | Ungurys | ||||
Sykas | Vėžys | ||||
Silkė | 137 | ||||
VAISIŲ IR DARŽOVIŲ SULTYS | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Ananasų sultys | Abrikosų | 56 | Pomidorų sultys | 19 | |
Bruknių | Apelsinų | 55 | |||
Gūžinių kopūstų | 14 | Citrinų | 31 | ||
Papajų | Agurkų | 19 | |||
Vynuogių | 66 | Salierų | |||
Džiovintų slyvų nuoviras | |||||
Greipfrutų | |||||
Obuolių sidras | |||||
Obuolių sultys | 38 | ||||
Vyšnių | |||||
PRIESKONINĖS ŽOLELĖS IR PRIESKONIAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Imbieras | Agaras | Cinamonas | |||
Karis | Agurkai | 14 | Kečupas | 98 | |
Krienai | 44 | Anyžiai | Kukurūzų krakmolas | 329 | |
Petražolės | 49 | Bazilikai | Kukurūzų sirupas | ||
Paprika | Bergamotės | Miežių salyklas | |||
Builiai | Migdolų ekstraktas | ||||
Actas | Pipirai | ||||
Ciberžolės | Valgomieji manijokai | ||||
Cukrus | 374 | Želatina | 335 | ||
Česnakai | 46 | ||||
Čiobreliai | |||||
Dašiai | |||||
Dumbliai | |||||
Garstyčios | 248 | ||||
Gvazdikėliai | |||||
Kakava | 308 | ||||
Šokoladas | 540 | ||||
Kalenda | |||||
Kardamonai | |||||
Klevų sirupas | |||||
Kmynai | |||||
Krapai | 31 | ||||
Laškiniai česnakai | 46 | ||||
Laurų lapai | |||||
Mairūnai | |||||
Medus | 300 | ||||
Melasa | |||||
Mėtos | |||||
Muskatai | |||||
Paprika | |||||
Obuolių actas | |||||
Peletrūnai | |||||
Pimentai | |||||
Pipirai | |||||
Raudonėliai | |||||
Sojų padažas | |||||
Sojų pasta | |||||
Šapranai | |||||
Šalavijai | |||||
Vanilė | |||||
Vyno actas | |||||
Viusterio padažas | |||||
GYDOMŲJŲ ŽOLIŲ ARBATA | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Aviečių lapų | 41 | Baltojo ąžuolo žievės | Alavijų | ||
Didžiųjų varnalėšų | Čiobrelių | Apynių | |||
Erškietuogių | Ežiuolių | Gencijonų | |||
Imbiero | Gudobelė | Kalpokių | |||
Petražolių | 49 | Guodos | Kukurūzų šluotelių | ||
Pipirmėčių | Jonažolių | Liepžiedžių | |||
Saldymedžio šaknų | Karpotojo beržo | Rabarbarų | 16 | ||
Šalavijų | Kiaulpienių | Dobilų | |||
Ženšenio | Kraujažolių | Šalpusnių | |||
Margainių | Tubių | ||||
Mėlynžiedės liucernos | Vaistinės kasijos lapų | ||||
Mėtų | Žvaginių | ||||
Paprastųjų šantrų | |||||
Paukštpienių | |||||
Ramunėlių | |||||
Rūgštynių | |||||
Sarsaparilių | |||||
Šeivamedžio | |||||
Šilkmedžio uogų | |||||
Valerijonų | |||||
Varbenų | |||||
Žalioji arbata | |||||
Žemuogių lapų | 41 | ||||
GĖRIMAI | |||||
NAUDINGI | kcal/100g | NEUTRALŪS | kcal/100g | VENGTINI | kcal/100g |
Tyras vanduo | Alus | Alkoholiniai gėrimai | |||
Žalioji arbata | Juodoji arbata | Dietinis limonadas | |||
Mineralizuotas vanduo | Kokakola | ||||
Pupelių kava | Limonadas | ||||
Vynas |