Dieta tiems, kuriuos vargina aterosklerozė
Mitybos rekomendacijos tiems, kuriuos vargina aterosklerozė.
Dietos tikslas:
- Sumažinti gyvulinės kilmės riebalų ir lengvai pasisavinamų angliavandenių vartojimą (cukrus, saldumynai, pagerinti miltiniai kepiniai);
- Sumažinti druskos vartojimą iki 4 – 5 g (iki 1 arbatinio šaukštelio per dieną);
- Mažiau valgyti sultiniu mėsos pagrindu;
- Praturtinti savo maisto racioną produktais, turtingais augaline ląsteliena;
- Daugiau vartoti jūros produktų: jūros kopūstai, krevetės ir kita.;
- Praturtinti racioną D, C, P, K grupių vitaminais ir magniu;
- Maistas turėtų būti virtas arba troškintas. Per dieną reiktų išgerti ne daugiau, kaip 1,5 l skysčių.
Ypač naudingi:
Termiškai neapdoroti, turtingi kalio druskomis daržovės ir vaisiai (razinos, kuraga, juodosios slyvos, persikai, abrikosai, ananasai, bulvės, kopūstai, šermukšniai, baklažanai); produktai turintys magnio (soja, avižinės, grikių, kvietinės kruopos, graikiški riešutai, migdolai), jūros gėrybės (jūros kopūstai, kalmarai).
Rekomenduojami produktai:
- Duona, grubaus malimo duonos gaminiai ypač iš ruginių miltų su sėlenomis, džiūvėsiai.
- Sriubos – vegetariškos, daržovių (barščiai, kopūstienė), kruopų, pieniškos, vaisių. Neriebi mėsiška sriuba – iki 1 karto per savaitę.
- Virti, troškinti, užkepti patiekalai iš neriebios mėsos rūšių (jautiena, vištiena, kalakutiena, triušiena)
- Žuvies patiekalai – ne rečiau kaip 4 – 5 kartus per savaitę.
- Patiekalai iš kiaušinių (baltymų omletas, ne daugiau kaip 2 kiaušiniai per savaitę).
- Patiekalai iš daržovių: kopūstai, aguročiai, pomidorai, agurkai, bulvės, svogūnai, česnakas, krienai, petražolės, krapai, salierai.
- Vaisiai.
- Kruopos: avižinės, grikių, ryžių.
- Pieno produktai: kefyras, varškė, pasukos, neaštrus sūris, pienas.
- Maisto racione turėtų dominuoti augalinės kilmės riebalai.
- Gėrimai: nestipri arbata, kava, vaisių, uogų, daržovių gėrimai, tame tarpe – pomidorų sultys. Mineraliniai vandenys.
- Galima nedaug neriebaus kumpio, virtos dešros, neaštraus sūrio, silkės.
Vartoti ribotai:
- Pupas, žirnius, pupeles, špinatus (turi azotinių medžiagų).
- Vynuoges (turi daug cukraus) ir vynuogių sultis
- Makaronus ir jų gaminius (jei yra antsvoris).
- Grietinę, grietinėlę, ledus.
Labiausiai organizmui kenkia:
Riebi mėsa, stiprūs mėsos sultiniai, subproduktai, ikrai, lašiniai (kiaulienos, jautienos, avienos), užkandžiai – aštrūs, sūrūs, riebūs; kremai, pyragai, kakava, šokoladas.