Liekninantis diržas tik 15 Lt !
dietuklubas
Iki vasaros liko...

Kinietiška dieta

Kinietiškos dietos esmė – valgyti organizmui naudingas daržoves, vaisius ir grūdus bei gerokai sumažinti mėsos porcijas. Vien daržovių persivalgyti sunku. Be to, jos yra greičiau virškinamos, o gaunama energija lengviau panaudojama. Organizmas lengvai įsisavina baltymus net iš mažo kiekio mėsos. Todėl mėsa turėtų būti kaip prieskonis, o ne pagrindinė patiekalo dalis. Be to, užkandžiams siūloma vartoti daržoves ir vaisius, kurie turi gerokai mažiau kalorijų nei tradiciniai užkandžiai.

Pusryčiams kinai paprastai valgo ryžius su trupučiu daržovių, mėsos ar žuvies. Pats populiariausias patiekalas pusryčiams congee (ryžių tyrė, kuri su įvairiais priedais (mėsa, daržovėmis, prieskoniais) valgoma ir vakarienei).

Tradicinio congee receptas:

¾ stiklinės ilgagrūdžių ryžių užpilama 9 stiklinėmis vandens ir kaitinama iki virimo. Po to ugnis sumažinama iki vidutinės arba mažos ir, pradengus dangtį, verdama 1-1,5 val, kol košė įgauna grietinės konsistenciją.

Pietums vėlgi paprastai gaminamos daržovės su trupučiu mėsos ar žuvies, kartu patiekiant virtų ar keptų ryžių.

Desertai. Kinijoje desertai nebūdavo valgomi, bet rekomenduojama desertui rinktis šviežius vaisius arba želė su vaisiais, kurie pagerins virškinimą ir neapkraus organizmo papildomomis kalorijomis.

Vakarienei galima rinktis tuos pačius keptus ar virtus ryžius su daržovėmis (pvz., brokolius su česnakų padažu) ar sriubą.

Svarbiausia, šiuos pakeitimus į valgiaraštį siūloma įvesti pamažu, ne iš karto pereinant prie beveik vegetariškos mitybos.

KARŠTI maisto produktai:

Sviestas, riešutų sviestas, šokoladas, kava, traškūs ryžiai, Aštrūs prieskoniai, čili pipirai, juodieji pipirai, sezamo sėklos, aviena, rūkyta žuvis, upėtakiai, svogūnai, mangai.

ŠILTI maisto produktai:

Jautiena, vištiena, kalakutiena, kumpis kiaušinio trynys, sūris, porai, česnakas, imbieras, žalieji pipirai, pomidorai, bulvės, ropės, datulės, graikiniai riešutai, avižos, persikai, granatai, rudasis cukrus, actas, vynas.

NEUTRALŪS maisto produktai:

Kiauliena, kiaušinio baltymas, austrės, lašišos, burokėliai, pupos, kopūstai, morkos, žiediniai kopūstai, žirneliai, abrikosai, vyšnios, vynuogės, slyvos, razinos, žemės riešutai, duona, rudieji ryžiai, vanduo, pienas, baltasis cukrus, medus.

VĖSŪS maisto produktai:

Įvairios žuvys, grybai, brokoliai, salierai, ridikėliai, špinatai, ropės, jūros dumbliai, obuoliai, kriaušės, arbūzai, mangai, apelsinai, mandarinai, braškės, migdolai, kviečiai, miežiai, druska.

ŠALTI maisto produktai:

Antiena, moliuskai, tofu (sojų varškė), valgomieji ledai, jogurtas, agurkai, salotos, pomidorai, bananai, greipfrutai, žalioji arbata, mėtos.

Pavyzdiniai kiniškos dietos patiekalai

PIETŪS: Pomidorų sriuba su kiaušiniais

Reikės:
4 pomidorų,
1 svogūno,
1 šaukšto aliejaus,
3 stiklinių vištienos sultinio,
1 nevirto kiaušinio,
druskos, pipirų.

Pomidorus labai trumpam panardinti į vandenį, po to nulupti pomidorų odelę ir supjaustyti juos bei svogūnus į aštuonias dalis. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti pomidorus bei svogūnus ir kepti 5 min. Daržoves sudėti į puodą, supilti sultinį, dėti druskos, pipirų ir virti ant lėtos ugnies apie 30 min. Galiausiai įmušti kiaušinį tolygiai maišant, kol jis atsiskirs gabaliukais.

Kepti salierai su Pekino kopūstais

Reikės:
1 Pekino kopūsto,
1 valg. šaukšto aliejaus,
1 šaukštelio druskos,
2 saliero šaknų, prieskonių.

Nuplauti Pekino kopūstą ir supjaustyti gabalėliais. Pakepti įkaitintame aliejuje apie 3 min. visą laiką maišant. Įdėti druskos, išmaišyti. Nuplauti salierus, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į keptuvę. Įpilti 2 šaukštelius vandens ir troškinti maišant apie 2 min.

Kepti ryžiai

Reikės:
2 stiklinių virtų ryžių,
1 kiaušinio
¼ stiklinės ryžių acto,
¼ stiklinės kubeliais pjaustytų svogūnų (pusė baltų, pusė raudonų),
½ stiklinės virtos vištienos,
¼ stiklinės žirnelių (gali būti šaldyti),
1 šaukšto aliejaus,
druskos, pipirų

Dubenyje sumaišyti visus komponentus, išskyrus druską ir žirnelius, kol ryžiai ir mėsa visiškai pasidengs kiaušiniu ir vyno actu. Keptuvėje gerai įkaitinti aliejų, sudėti ryžių mišinį ir maišyti tol, kol kiaušinis visiškai iškeps (ilgiausiai – 5 min.). Sudėti žirnelius, druską, po to nuimti nuo ugnies.

VAKARIENĖ: Brokoliai su česnakų padažu

Reikės:
1 brokolio
1 stiklinės jautienos sultinio,
1 stiklinės vandens,
1 lauro lapo,
1 smulkiai supjaustyto svogūno,
1 skiltelės česnako,
2 šaukštai smulkintų salierų lapų,
¼ stiklinės grietinės,
3 plonų citrinos griežinėlių,
druskos, pipirų

Į puodą sudėti visus produktus, išskyrus grietinę bei citriną, ir uždengus lėtai virti apie 20 min. Tada perdėti viską į keptuvę, įmaišyti grietinę ir kaitinti ant mažiausios ugnies 3-5 minutes. Įdėti druskos ir pipirų. Patiekti ant viršaus uždėjus citrinos griežinėlius.

Bulvių salotos

Reikės:
5-6 vidutinių bulvių,
4 griežinėliai kumpio,
¾ stiklinės smulkinto Pekino kopūsto,
1 raudono pipiro,
½ smulkintų svogūnų laiškų,
¼ stiklinės smulkintų kalendros lapų (tinka ir malta).

Padažui:
3 šaukštų majonezo,
1 šaukštelio cukraus,
1 šaukštelio sojos padažo,
1-2 šaukštelių sezamo sėklų aliejaus,
¼ šaukštelio garstyčių,
⅛ šaukštelio druskos.

Išvirti bulves, supjaustyti kubeliais. Visus produktus padažui sumaišyti, sezamo sėklų aliejaus ir garstyčių dėti pagal skonį. Sudėti likusius produktus ir bulves salotoms, užpilti padažu. Atšaldyti.