Liekninantis diržas tik 15 Lt !
dietuklubas
Iki vasaros liko...

Maisto produktų derinimas pagal H.Šeltoną

Rūgštys ir krakmolas
Niekada kartu nevalgykite angliavandeningo ir rūgštaus maisto, pavyzdžiui duonos, žirnių, bananų, datulių su citrinomis, apelsinais, greipfrutais, ananasais, spanguolėmis, pomidorais ir kitais rūgščiais vaisiais ar uogomis.

Ypač dažnai su krakmolingu maistu derinami pomidorai. Bet juos galima valgyti tik su lapinėmis daržovėmis ir riebiu maistu. Pomidoruose esantis citrinų, obuolių ir rūgštynių rūgščių derinys sutrikdo krakmolo pasisavinimą burnoje ir skrandyje.

Baltymai ir angliavandeniai
Koncentruotų baltymų niekada nevalgykite su koncentruotais angliavandeniais. Žodžiu, riešutus, mėsą, sūrius, kiaušinius, žuvį valgykite atskirai nuo duonos, grūdinių kultūrų, makaronų, bulvių, pyragaičių, saldžių vaisių.
Angliavandeniai, skrandyje susimaišę su baltymais, sutrikdo vieni kitų pasisavinimą.
Kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pupose, yra ir baltymų (apie 25O), ir angliavandenių (apie 50O). Todėl privalgius pupų, pučia vidurius. Dėl šios priežasties Šeltonas pataria vengti visų ankštinių kultūrų, išskyrus žalias, neprinokusias pupas, kuriose yra labai mažai krakmolo. Be to, jis pabrėžia, kad cukrus, saldainiai ir kiti panašūs saldumynai slopina skrandžio sekreciją ir kartu sulėtina virškinimą. Gausiai jų privalgius, virškinimo procesas skrandyje gali visiškai sustoti.

Mokslininkai taip pat mano, kad maisto, kuris pasisavinamas šarminėje terpėje, negalima derinti su rūgščiu maistu, arba produktais, pasisavinamais rūgščioje terpėje.

Baltymai
Niekada nevalgykite kartu dviejų rūšių baltymų, pavyzdžiui, riešutų su mėsa, kiaušinių su mėsa, sūrio su riešutais, sūrio su kiaušiniais ir t.t. Mat dviejų skirtingų rūšių baltymų virškinimui reikalingas skirtingos koncentracijos sekretas, kuris skrandyje negali išsiskirti tuo pačiu metu. Bet tai nereiškia, kad tuo pačiu metu negalima valgyti kelių rūšių mėsos ar kelių rūšių riešutų. Toks produktų derinimas virškinimo tikrai nesutrikdo.

Baltymai ir riebalai
Riebalų nevalgykite su baltymingu maistu, pavyzdžiui, grietinėlės, grietinės, augalinio aliejaus nederinkite su mėsa, kiaušiniais, sūriu, riešutais ir kitais baltyminiais produktais. Riebalai slopina skrandžio liaukų veiklą ir mažina sekreto, reikalingo baltymų virškinimui, išsiskyrimą. Virškinimui turi įtakos net žarnyne esantys riebalai. Pavyzdžiui, padarius riebalinę klizmą, susilpnėja skrandžio sekrecija. Pagal Šeltoną, tokios klizmos yra kenksmingos.
Kad riebi ir kepta mėsa mažiau kenktų, rekomenduojama valgyti su gausybe žalių daržovių.

Tiesa, Šeltonas nedraudė valgyti duoną su sviestu. Pasak jo, šis derinys nėra labai kenksmingas, nes “duonos virškinimui reikia visai nedaug skrandžio sekreto, o gyvulinės kilmės baltymai, stimuliuojantys kasos veiklą, skatina fermentų, virškinančių ir baltymus, ir krakmolą, išsiskyrimą”.

Rūgštys ir baltymai
Rūgščių vaisių nevalgykite su baltymingu maistu, pavyzdžiui, apelsinų, citrinų, pomidorų, vyšnių, rūgščių slyvų ar obuolių su mėsa, žuvimi, kiaušiniais ir kt. Rūgštūs produktai, slopindami skrandžio sekreciją (labai svarbią baltyminiam maistui), sulėtina baltymų virškinimą ir skatina jų irimo procesus. Bene vieninteliai baltyminiai produktai, kurie panašiomis sąlygomis ne taip greitai skaidosi, yra riešutai ir šviežias sūris. Juose yra pakankamai riebalų, lėtinančių irimo procesus, bet, deja, lėtinančių ir maisto pasisavinimą.

Mėsą, žuvį, kiaušinius nerekomenduojama valgyti net su salotomis, paskanintomis citrinos sultimis, actu ar majonezu. Apskritai kuo paprastesni maisto mišiniai, tuo lengviau jie pasisavinami.

Cukrus ir krakmolas
Cukraus niekada nevalgykite su krakmolo turtingu maistu. Pavyzdžiui, sirupų, marmeladų nevalgykite su duona, košėmis, bulvėmis, javainiais. Toks derinys sukeltų rūgimo procesus, pasireiškiančius rauguliu, rėmeniu, ir sukeliančius bendrą organizmo apsinuodijimą.

Cukrui patekus į burną, ima skirtis seilės, kuriose, deja, nėra ptialino, būtino krakmolui pasisavinti. Saldūs vaisiai su krakmolingu maistu taip pat sukelia rūgimo procesus. Todėl visada geriausia juos valgyti atskirai nuo krakmolingų produktų. Antraip, sutriktų virškinimas. Paprastai taip ir atsitinka privalgius desertų, pagamintų iš cukraus, saldžių vaisių, grietinėlės, kiaušinių, pieno. Kartais po tokių vaišių net vemiama.

Krakmolas
Niekada tuo pačiu metu nevalgykite daugiau kaip vienos rūšies krakmolo turinčių produktų. Pasak Šeltono, derinti keleto rūšių krakmolus žalingiau nei persivalgyti krakmolingo maisto. Manoma, kad organizmas vienu metu linkęs pasisavinti tik vienos rūšies krakmolą. Todėl į skrandį petekus kelioms jo rūšims, virškinamas tik vienas, o kiti sutrikdo virškinimą, sukelia rūgimo procesus.

Melionai valgomi vieni

Melionus visada valgykite atskirai nuo kitokio maisto. Net skirtingų rūšių melionus būtina valgyti atskirai. Jie, kaip ir arbūzai, pasisavinami žarnyne, todėl skrandyje “užtrunka” vos keletą minučių. Sumišę su maistu, virškinamu skrandyje, jie pradeda irti ir sukelia rūgimo procesus, kurių metu pasigamina daug dujų.

Pienas nesuderinamas su jokiais produktais
Pieną gerkite vieną, arba visiškai jo atsisakykite. Pienas yra natūralus ir vienintelis jaunų žinduolių maistas. Patekęs į skrandį, jis laikinai sustabdo sekreciją (šis produktas pasisavinamas dvylikapirštėje žarnoje, todėl skrandis į jį nereaguoja) ir trukdo virškinti kitus produktus. Jį būtų galima derinti su grynu krakmolu, bet, deja, joks krakmolingas produktas nėra grynas krakmolas.

Alkoholis nesuderinamas su baltymais
Valgydami baltyminį maistą – mėsą, žuvį – niekada negerkite alkoholinių gėrimų, nes veikiant alkoholiui, greitai sutirštėja pepsinas. O pepsinas yra vienintelė rūgštis, padedanti virškinti mėsą.