Liekninantis diržas tik 15 Lt !
dietuklubas
Iki vasaros liko...

Obuolių acto dieta

Obuolių actas seniai yra naudojamas liaudies medicinoje, taip pat ir odos ligų gydymui. Amerikiečių gydytojas D. S. Džarvisas, tyrinėjantis gydomąjį įvairių maisto produktų poveikį, ypatingą dėmesį atkreipė į obuolių actą. Tyrimai parodė, kad jis skatina greitą jėgų atstatymą. Džarvisas siūlė naudoti obuolių actą, nes jis normalizuoja rūgšties – šarmų balanso pusiausvyrą organizme. Gydytojas siūlė naudoti obuolių actą derinyje su tam tikru maitinimosi režimu – pavyzdžiui, rekomendavo apriboti mėsos ir riebalų vartojimą, siūlė daugiau valgyti žuvies, jūros produktų, daržovių, vaisių, javų.

Šiuolaikinė medicina obuolių acto nelaiko visų ligų panacėja. Jis skatina geresnį virškinimą, o derinyje su dietiniu maitinimu, jį galima naudoti nutukimo gydymui. Obuolių actas naudingas tiems, kieno skrandžio sekrecijos funkcija yra nepakankama, sutrikę apykaitos procesai, kažkiek gali padėti padidinti darbingumą. Tačiau, jei palyginsime obuolių acto ir juodų serbentų, trešnių ar vyšnių acto gydomąsias savybes, tai jis jiems nusileidžia.

D. S. Džarviso knygoje „Medus ir kiti natūralūs produktai“ pateikiamas obuolių acto pagaminimo receptas. Štai jis.

Obuoliai nuplaunami, pašalinamos pažeistos dalus, sutrinami stambia tarka. Šviežią obuolių košę dedame į stiklinį indą ir praskiedžiame šiltu virintu vandeniu (litrui vandens – 0,8 kg obuolių košės). Kiekvienam litrui vandens įdedama po 100 g medaus arba cukraus, o fermentavimo pagreitinimui – po 10 g mielių arba 20 g sausos ruginės duonos.

Pirmąsias 10 dienų indas su mišiniu saugomas atidarytas 20 – 30 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje, du – tris kartus per dieną pamaišant obuolių košelę mediniu šaukštu. Po to masę reikia perdėti į marlės maišelį ir išspausti. Sultys perkošiamos per marlę ir perpilamos į indą su plačiu kakleliu. Pagal pageidavimą, į kiekvieną sulčių litrą galima įdėti po 50-100 g medaus arba cukraus.

Po to indas uždengiamas marle, užrišamas ir pastatomas į šiltą vietą, kad tęstųsi fermentaciją, kuri baigiama po 40-60 dienų. Po to actas filtruojamas, perpilamas į butelius ir sandariai uždaromas kamščiais. Saugoti šaldytuve 6-8 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje.

2 arbatinius šaukštelius ištirpinti vandens stiklinėje ir vartoti 1-2 kartus per dieną.

Nutukimo atveju, obuolių actą rekomenduojama gerti po 2 arbatinius šaukštelius stiklinėje vandens, 3-4 kartus per dieną po valgio. Paprastai efektas pastebimas po 2 mėnesių, efektas labiausiai pasireiškia po 2 metų.