Produktai, stiprinantys imuninę sistemą
Gera imuninė sistema padeda įveikti nedidelę bakterinę infekciją, virusines ligas. Tam tikros maisto produktų dalys atlieka imuniteto stiprintojo vaidmenį. Jos duoda „ginklą” toms ląstelėms, kurios atsakingos už įsiveržusio „priešo” sunaikinimą.
Raudonoji paprika – Ne tik citrinos ar apelsinai gali puikuotis dideliu kiekiu vitamino C. Pastarojo paros dozę galite gauti ir suvalgę vieną papriką, pasižyminčią itin svarbia savybe – vitaminai jose išsilaiko net verdant ar konservuojant.
Apelsinai – Ar žinojote, kad šviežių apelsinų sultys padeda sumažinti aukštą kūno temperatūrą? Taigi jos ne tik skanios, bet ir vertingos siekiant apsisaugoti nuo gripo. Per dieną suvalgykite bent vieną apelsiną ir puiki atgaiva bakterijų puolamam ar vitaminų trūkumo nualintam organizmui – garantuota. Mokslininkai teigia, kad net vienas apelsinas gali patenkinti vitamino C paros poveikį.
Granatu sultys – Jose be galo daug vitaminų ir naudingųjų mikroelementų, bet svarbiausia – granatų sultyse gausu lengvai organizmui įsisavinamos geležies, tad joms nėra lygių didinant hemaglobino lygį kraujyje. Tai ne tik puiki priemonė nuo mažakraujystės, tai tikras organizmo stiprinimo eliksyras.
Čiobreliai – Liaudies medicinos ekspertai teigia, jog šaltuoju metų laiku vaistažolių arbatas profilaktiškai nuo peršalimo reikia gerti du tris kartus per dieną tris savaites. Siaučiant gripo susirgimams rekomenduojama rytinį kavos ritualą pakeisti puodeliu čiobrelių arbatos, nes vienas populiariausių mūsų stiprintojų – čiobrelis – naikina organizme bakterijas ir svarbiausia, ypatingai saugo kvėpavimo takus nuo įvairių virusų ir grybelių. Jeigu plikysite žalių čiobrelių arbatą – vaistažolių nepagailėkite, nes pastarosios ne tokios stiprios kaip džiovintos (1 valgomasis šaukštas džiovintų čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens ir palaikykite 30 min. Gerkite tris kartus per dieną.
Avietės – Sakoma, kad avietės – geriausias vaistas peršalus, net vadinamos natūraliu aspirino pakaitalu. Gydomųjų savybių turi ir aviečių vaisiai, ir lapai, ir šaknys, ir jaunos šakelės su lapeliais. Uogose gausu vitaminų ir salicilo rūgšties, kuri skatina prakaitavimą.
Jogurtas. Neseniai nustatyta, kad, kasdien suvalgant nors 150 g jogurto, galima išvengti peršalimo ir susilpninti šienligės požymius. Tikrame jogurte yra bifidobakterijų, arba laktobacilus bulgaricus kultūros. Kasdien vartojant jogurtą, jo terapijos poveikis išryškėja po 4-5 mėn. Tad, jeigu vasaros pabaigoje jums arba jūsų vaikams gresia alergija augalų sėkloms, pradėkite pavasarį kasdien valgyti jogurtą.
Česnakas stiprina imuninę sistemą ir naikina peršalimo sukėlėjus. Geriausia valgyti žalius česnakus. Sutraiškytų arba supjaustytų jų skiltelių galima dėti į padažus, sriubas, bulvių košę, mėsos patiekalus ir kt.
Vištienos buljonas padeda peršalus, sergant gripu ir šienlige. Proteinai, išsiskiriantys gaminant buljoną, skatina plaučių išskyrų šalinimą. Į buljoną pridėję smulkiai supjaustytų česnako skiltelių, turėsite tikrą panacėją nuo peršalimo ligų.
Garstyčios ir aštrūs padažai veikia kaip atsikosėjimą skatinanti priemonė ir padeda atsikratyti šalčio alergijos arba susilpninti jos požymius.