Liekninantis diržas tik 15 Lt !
dietuklubas
Iki vasaros liko...

Maisto derinimo taisyklės

Gamta apdovanojo mus neįtikėtinai tiksliais ir patikimais virškinimo bei pasisavinimo mechanizmais, neatsižvelgė tik į tai, kad žmogus nuolat valgys mėsą bei, kad viename patiekale „derins“ tokią galybę įvairiausių produktų. Daugiasluoksnių sumuštinių valgymas, į kurių sudėtį tuo pačiu laiku įeina baltymai, riebalai, krakmolas bei cukrus, peržengia visas tolerancijos ribas.

Virškinimo fermentai yra labai specializuoti, t.y. kiekvienas jų dalyvauja tik vienos rūšies reakcijoje, atitinkamoje temperatūroje ir atitinkamoje terpėje – rūgščioje ar šarminėje terpėje. Įvairių virškinimo sulčių reikalaujančių maisto produktų derinimas viename patiekale sutrikdo visą virškinimo procesą. Visos maistinės medžiagos, kurios nėra suvirškinamos tokiomis sąlygomis, pereina puvimo ir fermentacijos procesą.

Kiekvienos maistinės medžiagos virškinimas vyksta palaipsniui, etapais ir kiekvienas tų etapų reikalauja skirtingo fermento, kiekvienas fermentas sugeba „atlikti savo darbą“ tik tada, kai ankstesnis etapas yra jau baigtas. Pavyzdžiui, jei pepsinas neišskaidė baltymų į peptonus, tai fermentas, kuris skaido peptonus negalės vykdyti savo užduoties. Baltymo skaidymas teisingai vyksta esant atitinkamam druskos rūgšties kiekiui, tačiau rūgšties perteklius stabdo jos aktyvumą. Taigi jei rūgštūs patiekalai valgomi su baltymais, yra apsunkinamas jų virškinimas, panašiai kaip blokuojamas krakmolo virškinimas. Didele klaida yra baltyminių ar krakmolinių patiekalų užgėrimas rūgščiomis sultimis, kompotais ar vandeniu su citrina.

Kiekvienoje mėsos, kiaušinių, pieno virškinimo fazėje veikiančių fermentų veikimo jėga yra kitokia. Skrandžio sultys pieną labiausiai veikia paskutinę virškinimo valandą, o mėsą – pirmąją, kiaušinius dar kitokiu laiku nei mėsą, pieną ir sūrį. Nederėtų jų valgyti kartu, kadangi tai dezorganizuos visų šių baltyminių medžiagų virškinimo procesą. Maciej Lemejda jau beveik prieš 50metų teigė, kad „…negalima valgyti priešpiečių ir pavakarių, kadangi pusiau suvirškintas maistas susimaišo su ką tik suvartotu ir susidaro toks velniškas mišinys, kad organizmas negali to ištverti, todėl kenčia ir serga“.

Vaisius idealiausiai valgyti kaip atskirą patiekalą. Ne po valgymo ar tarp pasistiprinimų, tik visiškai atskirai. Jų maistinės medžiagos: krakmolas, cukrus ir baltymai nesiderina su jokiu kitu maistu, o valgant juos kartu, apsunkinamas virškinimas vienų ir kitų. Be to, sumaišyti su kitu maistu, vaisiai praranda didelę dalį savo vertingų savybių ir visus „vaisinius“ privalumus.

Palengvinimui, pateikiame informaciją apie kai kurių produktų virškinimo laiką (virškinimo, atitinkamomis sąlygomis – tuščiame virškinimo trakte ir tada, kai kiekvienas produktas yra valgomas atskirai):

Krakmolas – 2-3 valandos

Baltymai – 4-6 valandos

Riebalai – 6-10 valandų

Maišytas vegetarinis maistas – iki 24 valandų

Pasterizuotas pienas – 12-48 valandos

Virtos daržovės – 10-12 valandų

Šviežios daržovės – 3-6 valandos

Virti vaisiai – 2-12 valandų

Šviežios daržovių ar vaisių sultys – 20 minučių

Maišytas nevegetarinis maistas – 1-5 dienos

Ypatingai sunkiai virškinamas derinys yra krakmolas su baltymais, riebalais ar vaisiais. Nerekomenduojama kartu valgyti vaisių su baltymais ir daržovėmis, ypač žaliomis, lapuotomis. Užtat puikiai kartu tinka daržovės su baltymais arba su krakmolu, o taip pat riebalais (aliejais). Taip pat viename patiekale gerai dera įvairios daržovės. Visgi, nederėtų kartu maišyti daugiau nei keturių skirtingų ingredientų, net ir tų, kurie dera kartu.

Kiekvieno maitinimosi metu reikia vartoti tik vienos rūšies baltymus arba vienos rūšies krakmolą. Riebalai vėlina baltymų bei krakmolo virškinimą, užtat palengvina daržovių virškinimą ir pasisavinimą. Cukrus dezorganizuoja visų kitų maisto produktų virškinimo procesą: vaisių, daržovių, baltymų ir krakmolo, o alkoholis nubloškia pepsinus ir padaro neįmanomu baltymų virškinimą.

„Food Combining“ rekomendacijas galima sutalpinti tokioje schemoje:

1. Tinkami deriniai:

  • Daržovės + kitos daržovės
  • Daržovės + krakmolas
  • Daržovės + baltymai
  • Daržovės + riebalai
  • Vaisiai + vaisiai (to paties rūgštumo lygio)

2. Netinkami deriniai  

  • Baltymai + krakmolas
  • Baltymai + cukrus
  • Baltymai + rūgštūs vaisiai
  • Daržovės + vaisiai
  • Daržovės + cukrus
  • Riebalai + krakmolas
  • Riebalai + baltymai
  • Krakmolas + vaisiai
  • Vaisiai + cukrus